15 °C

Летни вирусни инфекции атакуват децата

В разгара на лятото отново зачестиха случаите на вирусни инфекции сред децата, като най-голям е броят на ентеровирусите, които включват в себе си коксаки, EСHO-вируси и полиомиелит. Те обичайно стават причина за епидемии в затворени колективи – детски градини, лагери, почивни бази, изобщо навсякъде, където има струпване на голямо количество хора.

Ентеровирусните инфекции имат изразена сезонност - през летния и есенен период, като пикът им е през юли и август. В момента най-много са заболелите след посещение на басейни и завърналите се от морето, обяснява педиатърът от МБАЛ „Централ Хоспитал“ д-р Соня Бакалова.

Предаването на болестта става по 2 начина – фекално-орален, откъдето идва и изразът „болест на мръсните ръце“, и по въздушно-капков път. Човекът е единственият „резервоар“ на ентеровирусите, като входната врата за инфекцията е устата. Инкубационният период е средно от 2 до 10 дни, т.е. това е времето от заразяване до поява на първите симптоми. Най-засегната възрастова група е на деца от 1 до 5-годишна възраст.

Ентеровирусите са самоограничаващо се заболяване с разнообразна клинична изява. Най-често срещаните от тях са причинени от неполиомиелитни ентеровируси. Те могат да протекат по подобие на грип - с висока температура, отпадналост, общо неразположение, болки по ставите и мускулите, конюнктивит. Може да има повръщане, диария, придружена с болки в корема. След 1 до 3 дни е възможна появата на обрив – ентеровирусен екзантем, който се причинява от ECHO-вирус и продължава от 7 до 10 дни. По лигавицата на мекото небце понякога се появят везикули, които да преминат в афти.

Херпангината е друга изява на ентеровирусната инфекция, причинителят е група А коксаки вирус. Към общите симптоми тук имаме и болки при преглъщане. Друга изява на коксаки вируси от група А е синдромът "ръка, крак, уста”. Той също се манифестира с афтозни изменения по букалната лигавица и обриви по дланите и ходилата. Ентеровирусите макар и рядко могат да доведат до невроинфекции - менингит и енцефалит, миоперикардити, като от тях са застрашени деца под 5-годишна възраст. Някои ентеровируси предизвикват инфекции на горните дихателни пътища, но могат да причинят и бронхити, бронхиолити и пневмонии.

Полиомиелитът е остро инфекциозно заболяване, от което благодарение на задължителната ваксинопрофилактика в България няма регистрирани случаи.

Кога трябва да се потърси консултация с лекар и какво трябва да правят родителите при поява на първи симптоми?

На задължителен преглед от лекар подлежат кърмачетата и малките деца, при които повръщането, диарията и високата температура могат да причинят дехидратация и клиника на мозъчен оток или невроинфекция. Обезводняването е най-честата причина за болнично лечение, посочи д-р Бакалова.

При първите симптоми детето трябва да си остане вкъщи. То не бива да се насилва да се храни, защото липсата на апетит е защитен механизъм. От значение е да се даде покой на храносмилателната система, тъй като в хода на вирусната инфекция силите на организма са мобилизирани да се борят с нея, а храненето иска концентрация на енергия там. Много е важно да се направи „чайна пауза“, при която в продължение на 6-8 часа на децата се дава само чай или вода.

Кърмачетата, които са на естествено хранене, да продължават приема на кърма. Тези, които са на изкуствено хранене, през този период да приемат диетични адаптирани млека. На по-големите се препоръчва въглехидратно-абсорбираща диета, която включва сухари, бисквити, банани. Изключват се храни, богати на животински белтъци, с цел профилактика на хранителните алергии. Диетичният режим се прилага до пълното възстановяване на детето, защото не са редки случаите, когато малките пациенти се изписват в подобрено общо състояние с овладян горно и долно диспептичен синдром, а се връщат поради нарушаване на хигиенно-диетичния режим.

Не е редно да се прибягва до самолечение, особено с антибиотици, те не влияят на вирусите, освен това могат да натоварят допълнително стомашно-чревния тракт, подчертава д-р Бакалова. Наличието на температура, не значи, че детето трябва да се лекува с антибиотик. До тях прибягаме при усложнено протичане, както и при деца с придружаващи заболявания, като вродени сърдечни малформации, имунодефицитни състояния, боледуващи от диабет, недоносени и др. Температуропонижаващи медикаменти трябва да се дават, когато термометърът отчете над 38 градуса.

Все още няма ваксина за предпазване от ентеровирусите (с изключение на полиомиелита). Единствената профилактична мярка е личната и обществена хигиена. За да се предпазим е важно да съблюдаваме правилата, като основното от тях е редовното миене на ръцете, особено преди хранене, заяви д-р Бакалова. Ръцете на малките деца е добре да се почистват често и с антибактериални кърпички. Другата препоръка на д.-р Бакалова е да се консумират добре почистени храни, богати на витамини и минерали. Според нея родителите трябва да избягват да водят на басейни деца до 2 г. Не бива да се забравя, че събирането на много хора на едно място е опасно, а водата, храната, пясъкът и морето са източник на зарази.

*Д-р Соня Бакалова е специалист педиатър, тя е част от екипа на Отделението по Педиатрия в МБАЛ „Централ Хоспитал“. Завършва „Медицина“ в Ивано-Франковски Национален Медицински Университет в Украйна.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 23.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Във връзка с определена задача или ангажимент ще ви се наложи да се потрудите повече, но ще си заслужава. Интересно предложение, в професионален или в личен план ще разнообрази деня ви, като ви накара да се замислите. Подарете си нещо, заслужавате и повече, но го оставете за края на седмицата.
23 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Романтичен флирт или друго нежно чувство ще ви направи по-внимателни към интимните ви партньори. Развитията ще са във ваша полза и бързо ще получите онова, към което се стремите. Други ще са погълнати от делови задачи, но не за дълго. С прагматичен подход ще пристъпите към работа, която ще приключите в рамките на деня.
23 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Случайността ще ви срещне с ценен за вас човек, от когото може да възприемете перспективни идеи. Вероятно ще се наложи да почерпите по щастлив и неочакван повод. Имате конкретни планове за бъдещата си работа, но не избързвайте. Предстои ви развитие в нова за вас посока.
23 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Късметът ви днес е много добър и шансовете ви за успех в професионалните ви търсения са значителни. Предизвикателствата в бизнеса няма да изискват от вас големи усилия и ще се справите с лекота. Пренебрегвате критиките на близките си, но не забравяйте, че те са градивни и целят само вашето добро представяне.
23 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Проявената ви инициатива в сферата, която ви интересува ще ви донесе предимства и задоволи очакванията ви. Имате потенциал да се справите с всичко, което пожелаете, стига да не се отказвате. Търсете сътрудничеството на хората, които цените. Съвместните ви изяви ще са успешни.
23 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Има в живота ви нещо или някой, чието въздействие е особено позитивно. Тази нова тръпка ще ви донесе вълнуващи изживявания, а с постигнато ще поставите основите на бъдещо начинание. С финансовата и морална подкрепа, която имате ще бъдете мотивирани да се трудите и да успявате.
23 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
За работата ви денят ще бъде успешен. Лесно печелите симпатии, очаровайки другите с естественото си присъствие. Денят е подходящ както за финансови операции, така и за пътувания. Нуждаете се и от повече лично време. Момента е подходящ да си го позволите. Не бъдете прекалено критични към себе си.
23 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изпълнени сте с добри намерения да приключите делова задача и това допълнително ще ви мотивира да й се посветите и днес. Ще си осигурите нужните ви средства и ще планирате почивката си. Харесвани неща ще станат ваши и ще повишат настроението ви, давайки простор и на щедростта ви към други хора.
23 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес социалните ви контакти са повече от задоволителни. Чувствате се добре сред хора, а и получавате уверения за симпатиите, които те изпитват към вас. Работата ви като цяло е спокойна, но може да се наложи да проявите повече инициативност по определен въпрос, за да го тласнете във вярната посока. Денят не е подходящ за рисковани операции.
23 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Имащи добри намерения, ще потърсите близостта на хората, с които да ги осъществите. С някои от тях ще се наложи да поработите повече, привеждайки в желаната посока личните си взаимоотношения, но в името на бизнеса, ще го направите. Любовта ви кара да се чувствате желани и това ви дава допълнително сили.
23 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Рутинни занимания или стартиране на нова работа са сред възможностите на деня. Цените свободното си време и в тази връзка ще се подготвите за предстоящите почивни дни. Други ще хвърлят усилия в една сделка, но резултатът няма да ги разочарова. Новите придобивки ще направят живота ви по-приятен.
23 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Терзанията ви по отношение на някого могат да продължат, за това потърсете контакт с него и се изяснете. На работното място ще се възползвате от толерантното поведение на колега към вас. Сами ще намерите прекият път към човека, който ви вълнува, ако сте искрени и естествени.
23 окт 2019

Случаен виц

Последни новини