30 °C

Летни вирусни инфекции атакуват децата

В разгара на лятото отново зачестиха случаите на вирусни инфекции сред децата, като най-голям е броят на ентеровирусите, които включват в себе си коксаки, EСHO-вируси и полиомиелит. Те обичайно стават причина за епидемии в затворени колективи – детски градини, лагери, почивни бази, изобщо навсякъде, където има струпване на голямо количество хора.

Ентеровирусните инфекции имат изразена сезонност - през летния и есенен период, като пикът им е през юли и август. В момента най-много са заболелите след посещение на басейни и завърналите се от морето, обяснява педиатърът от МБАЛ „Централ Хоспитал“ д-р Соня Бакалова.

Предаването на болестта става по 2 начина – фекално-орален, откъдето идва и изразът „болест на мръсните ръце“, и по въздушно-капков път. Човекът е единственият „резервоар“ на ентеровирусите, като входната врата за инфекцията е устата. Инкубационният период е средно от 2 до 10 дни, т.е. това е времето от заразяване до поява на първите симптоми. Най-засегната възрастова група е на деца от 1 до 5-годишна възраст.

Ентеровирусите са самоограничаващо се заболяване с разнообразна клинична изява. Най-често срещаните от тях са причинени от неполиомиелитни ентеровируси. Те могат да протекат по подобие на грип - с висока температура, отпадналост, общо неразположение, болки по ставите и мускулите, конюнктивит. Може да има повръщане, диария, придружена с болки в корема. След 1 до 3 дни е възможна появата на обрив – ентеровирусен екзантем, който се причинява от ECHO-вирус и продължава от 7 до 10 дни. По лигавицата на мекото небце понякога се появят везикули, които да преминат в афти.

Херпангината е друга изява на ентеровирусната инфекция, причинителят е група А коксаки вирус. Към общите симптоми тук имаме и болки при преглъщане. Друга изява на коксаки вируси от група А е синдромът "ръка, крак, уста”. Той също се манифестира с афтозни изменения по букалната лигавица и обриви по дланите и ходилата. Ентеровирусите макар и рядко могат да доведат до невроинфекции - менингит и енцефалит, миоперикардити, като от тях са застрашени деца под 5-годишна възраст. Някои ентеровируси предизвикват инфекции на горните дихателни пътища, но могат да причинят и бронхити, бронхиолити и пневмонии.

Полиомиелитът е остро инфекциозно заболяване, от което благодарение на задължителната ваксинопрофилактика в България няма регистрирани случаи.

Кога трябва да се потърси консултация с лекар и какво трябва да правят родителите при поява на първи симптоми?

На задължителен преглед от лекар подлежат кърмачетата и малките деца, при които повръщането, диарията и високата температура могат да причинят дехидратация и клиника на мозъчен оток или невроинфекция. Обезводняването е най-честата причина за болнично лечение, посочи д-р Бакалова.

При първите симптоми детето трябва да си остане вкъщи. То не бива да се насилва да се храни, защото липсата на апетит е защитен механизъм. От значение е да се даде покой на храносмилателната система, тъй като в хода на вирусната инфекция силите на организма са мобилизирани да се борят с нея, а храненето иска концентрация на енергия там. Много е важно да се направи „чайна пауза“, при която в продължение на 6-8 часа на децата се дава само чай или вода.

Кърмачетата, които са на естествено хранене, да продължават приема на кърма. Тези, които са на изкуствено хранене, през този период да приемат диетични адаптирани млека. На по-големите се препоръчва въглехидратно-абсорбираща диета, която включва сухари, бисквити, банани. Изключват се храни, богати на животински белтъци, с цел профилактика на хранителните алергии. Диетичният режим се прилага до пълното възстановяване на детето, защото не са редки случаите, когато малките пациенти се изписват в подобрено общо състояние с овладян горно и долно диспептичен синдром, а се връщат поради нарушаване на хигиенно-диетичния режим.

Не е редно да се прибягва до самолечение, особено с антибиотици, те не влияят на вирусите, освен това могат да натоварят допълнително стомашно-чревния тракт, подчертава д-р Бакалова. Наличието на температура, не значи, че детето трябва да се лекува с антибиотик. До тях прибягаме при усложнено протичане, както и при деца с придружаващи заболявания, като вродени сърдечни малформации, имунодефицитни състояния, боледуващи от диабет, недоносени и др. Температуропонижаващи медикаменти трябва да се дават, когато термометърът отчете над 38 градуса.

Все още няма ваксина за предпазване от ентеровирусите (с изключение на полиомиелита). Единствената профилактична мярка е личната и обществена хигиена. За да се предпазим е важно да съблюдаваме правилата, като основното от тях е редовното миене на ръцете, особено преди хранене, заяви д-р Бакалова. Ръцете на малките деца е добре да се почистват често и с антибактериални кърпички. Другата препоръка на д.-р Бакалова е да се консумират добре почистени храни, богати на витамини и минерали. Според нея родителите трябва да избягват да водят на басейни деца до 2 г. Не бива да се забравя, че събирането на много хора на едно място е опасно, а водата, храната, пясъкът и морето са източник на зарази.

*Д-р Соня Бакалова е специалист педиатър, тя е част от екипа на Отделението по Педиатрия в МБАЛ „Централ Хоспитал“. Завършва „Медицина“ в Ивано-Франковски Национален Медицински Университет в Украйна.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 09.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Обмислете детайлно всяка причина която поражда конфликти между вас и околните. Направете промяна, колкото и малка да е тя. Звездите ви закрилят: късмета е с вас затова не пропускайте шансовете си. Не хабете жизнеността и енергията си, като се поддадете на нерви и сприхави изблици. Най-малкото, защото ще се отрази на самочувствието и здравето ви. Ще копнеете за развитие и промяна - ами направете я.
09 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Доколкото ви се отдава да влияете на събитията го правете, мислейки и за другите. Изразходвайте разумно енергията си, за да сте в добра кондиция през целия ден. Известие от чуждестранни партньори ще ви подтикне към активност в посока общ бизнес или други важни дела. Проявете разбиране към изявите на партньора си, не изтъквайте непременно слабите му места.
09 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Вашите способности привличат вниманието на хора, от които зависи понататъшното ви професионално издигане. Тепърва ви очакват големи успехи, затова се пригответе да ги посрещнете подобаващо. Необвързаните Близнаци имат шанса да срещнат подходящ човек.
09 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Сполука очаква онези от вас, които се занимават със собствен бизнес. С присъщия си усет улавяте развитието на събитията и това много ви помага при конкретните ви действия. Отделете време и за вашия любим човек. Правете нещата така, щото да са доволни всички около вас, а не само един. Периода носи повече емоционален заряд.
09 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работата ви днес ще се увеличи, но ще се справите, само не се преуморявайте. Изразходвате много енергия и често за незначителни неща. Пестете силите си, може да се отрази на здравето ви. Делова среща ще ви накара да потърсите и друг път за професионална реализация. Ще се поздравите с успех.
09 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Откривате нов стимул за себе си и незабавно се заемате за работа. Днес сте особено енергични и имате шанса да свършите доста неща, които отдавна ви тежат. Някои от вас ще срещнат привлекателна личност и може да се впуснат в нова връзка. Може би възлагате прекалено големи надежди на предстоящо събитие. Не бъдете прекалено самокритични.
09 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Предвиждате повече задачи за днес, но не разполагате с всичкото време за тях. С прагматичен подход ще свършите повече работа, а притесненията няма да са ви от полза. Други ще се възползват от съветите ви и ще напреднат в нещо, което можеше да бъде и ваше. Внесете повече красота в живота си, като направите нещо специално за себе си или близките ви.
09 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Реализацията на конкретна задача ще ви струва днес повече сили, но ще се справите. Решени сте да обновите офиса, дома или вилата и ще вложите дос?%
09 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не е изключено днес да получите примамливо предложение, което силно ще ви заинтригува. Помислете внимателно и не действайте докато не сте напълно сигурни в решението си. Имате предостатъчно време. Много важно е да направите необходимите предварителни проучвания. Вашият любим човек ви подготвя приятна изненада.
09 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Гъвкавото ви поведение ще ви помогне да наложите идеите си. Ще следвате целите си с цената на всичко, решени сте да постигнете максималното. Помислете какво кому дължите и го направете, за да отворите пътя си към успеха. Необвързаните ще изживеят нови вълнения, които ще ускорят решението им за трайна връзка.
09 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Вярвайте повече в себе си. Не унивайте, ако временни неудачи пречат на работата ви. Снабдете се с търпение и скоро ще имате онова, което желаете. Това се отнася до всички сфери на живота ви - професионална, лична, емоционална, духовна. Трудът ви ще бъде възнаграден.
09 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Мечтите ви са на път да се случат. Финансови приходи и любовни вълнения ще ви накарат да полетите.Проблеми, касаещи бъдещите ви планове, са на път да се решат. Уверени в себе си ще направите деня си по-хубав. С енергията си ще обгърнете и други, трасирайки пътя на доброто.
09 юли 2020
Последни новини