Откриха следи от тропическа гора в...Антарктида

Антарктида днес може и да е покрита с лед, но по времето на динозаврите континентът бил дом на блатисти тропически гори.

Учени откриха най-убедителните доказателства за това в растителен материал, извлечен от дълбините на морското дъно в Западна Антарктида.

Кредата преди 145 до 66 милиона години се характиризирала с мек климат и дори Антарктида била покрита с растителност.

Според учени откритието  сочи не просто, че тропическите гори процъфтявали в близост до Южния полюс преди 90 милиона години, но и че температурите били по-високи от очакваното.  Подобни условия може да са съществували единствено, ако стойностите на въглероден диоксид  са били по-високи от първоначално смятаното, а в региона не е имало ледници.

През 2017 екипът пробил малка дупка в морското дъно близо до ледника Pine Island в Западна Антарктида. Днес мястото се намира на 2 000 км южния полюс, но преди 90 милиона години бил на едва 900 км от него.

Първите няколко метра били ледникови седименти от преди 25 000 години, следващите 25 метра пясъчни скали от преди 45 милиона години, но нито един от тези слоеве не представлявал интерес за учените.

Докато продължавали работа към тях се приближило огромно парче лед, затова учените си казали, че ще прокопаят още  само три метра.  И точно тези три метра съдържали вълнуващия материал.

Участъкът се състоял от кал, материал подобен на въглища, почва от древни гори, включително корени, спори и цветен прашец, за които се смята, че са принадлежали на иглолистни дървета и папратови растения.

Екипът открил доказателства за наличието на над 65 различни растителни вида, което разкрива, че районът около Южния полюс бил покрит с блатиста иглолистна гора, подобна на тази в северозападната част на новозеландския Южен остров.  Материалът бил датиран от преди 92-83 милиона години.

Смята се, че средната годишна температура е била 12-13 градуса по Целзий – т.е по-висока от Германия днес.

Анализ на цианобактериите разкрил, че температурата на повърхността на водата е била приятните 20С.

Компютърни модели показали, че подобни условия на Южния полюс, където през зимата е тъмно в продължение на 4 месеца, са били възможни единствено ако концентрацията на парникови газове е била значително по-висока от първоначално смятаното, а повърхността е била покрита от растителност.

Експертите са категорични, че изследването на екосистемата в Антарктида е от изключителна важност, защото подобрява разбирането ни за бъдещите климатични промени и ни кара да осъзнаем, че употребата на изкопаеми горива ще увеличи концентрациите на въглероден диоксид, до стойности като тези преди 90 милиона години до началото на следващия век.

Източник: theguardian.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини