19 °C

Кръстът на храма "Света Троица" в Банско е направен от дърво на над 700 години

Кръстът, поставен над камбанарията на храма "Света Троица" в Банско, е направен от дърво на над седемстотин години. Това разказа местният свещеник иконом Георги Касапинов.

Камбанарията е построена в далечната 1850 година и е с внушителната височина от тридесет и два метра. Върхът на камбанарията завършва с кръст, изработен от черна мура, с височина 2,80 метра. Човек, ако го гледа отдолу, той изглежда малък, но в действителност е много по-голям, разказа иконом Касапинов.

Кръстът, който се е издигал на върха на камбанарията в продължение на близо 170 години. През 2017 година обаче се налага да бъде подменен, след инцидент, при който за малко не е пострадал английски турист, продължи разказа си свещеникът. Тогава парче от кръста се откъсва и пада в непосредствена близост до него. След този инцидент се прави оглед на състоянието на кръста и на покрива на камбанарията и се установява, че подмяната е наложителна.

Иконом Георги Касапинов се заема с тази задача, тъй като в младежките си години е учил мебелно производство и дърворезба, а работата с дърво описва като удоволствие. С приятели и с хора, които желаят да участват в това дело, в района на хижа Бъндерица откриват съборено от лавина дърво, с което решават да направят новия кръст за храма. Със задружни усилия успяват да свалят дървото до града, където започват работа по него. Два месеца по-късно старият кръст е демонтиран и предаден на местния музей, а новият е поставен на негово място.

Когато работехме по дървото преброихме годишните кръгове и така установихме, че то е на над седемстотин години, разказа отец Касапинов. От няколкото парченца, останали при работата, е изработил четири дървени кръста. С единия от тях отец Касапинов извършва освещаване на водите на Йордановден. Другите свещеникът ще подари на съседни църкви.

Работата по храма не е присъща само за сегашното време, посочи иконом Георги Касапинов. От построяването си преди 185 години до днес се прави по нещо голямо и хубаво за храма. Самото построяване на толкова голяма църква в далечната 1835 година е резултат от дипломатичността, които местните хора са проявили в онова време. Иконом Касапинов разказа, че използвайки новината, че султанът се е сдобил със син, банскалии изпращат местните първенци с повойница или казано иначе подаръци за новороденото бебе. Това са били хранителни продукти и пелени, но в пелените е имало и жълтици, а подаръкът трогва султана. Така Банско получава позволението да изгради нов храм. С дипломатичност на местно ниво се постигат внушителните размери на църквата - тя е висока около седемнадесет метра до билото, широка е двадесет и пет метра, дълга е петдесет и пет метра. Храмът е трикорабна псевдобазилика с много характерни омекотявания на ъглите, самите прозорци са във вид на арка, а отзад балконът е извит в така наречената възрожденска кобилица, продължи описанието си свещеникът.

От 1835 година през около петнадесет години банскалии са правили грандиозни неща, свързани с храма. През 1850 година е завършена камбанарията, а около 1865 година е монтиран часовник на нея. През 1894 година са монтирани Велегановите камбани, подарени от братя Велеганови, които са от бански род, преселил се в Пловдив.

Така, с божията помощ и с вярата и желанието на местните хора, по храма се работи и до днес. Майсторството на всеки един от строителите и творците, работили по него, привличат хора от целия свят, а силната вяра на банскалии проличава по време на празници, когато храмът е пълен с миряни.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Хороскоп за 01.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
В момента не виждате по-далече от носа си. Събудете се, огледайте се, животът не е само в ежедневните душевадни проблеми. За тези от вас, които работят над себе си, с други думи учат нещо, звездите вещаят пълен успех.
01 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес работата ще ви донесе удовлетворение, дори не е изключено да получите похвала от вашите работодатели. Определено имате нужда от повече контакти, не се ограничавайте единствено с добре познатия ви кръг от хора. Потърсете път към семейната хармония.
01 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате силното желание днес да се заловите здраво за работа, за да реализирате ново начинание. Това ще ви отнеме доста усърдност и енергия, но пък резултата си заслужава. Не се спирайте пред никакви трудности и ще успеете.
01 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Времето ви ще минава в работа и делови разговори, с които ще договаряте бъдещите си проекти. Ако не се разсейвате ще си спестите главоболия. Всичко може да мине и по-леко, от вас зависи, като пестите разумно силите си. Други от вас ще се занимават с неща, които ги карат да се чувстват спокойни и удовлетворени.
01 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Известно напрежение в отношенията ви с околните ще намали активността ви на работното място. Не, че отдавате голямо значение на това, но ще бъдете възпрени по други причини. Помислете дали не допускате грешка в подхода си към служебен проблем, защото тя може да ви струва повече.
01 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Днес ще ви се налага да се занимавате с много и различни дела и да сте в непрекъснато движение. В това обаче е стихията ви, затова се справяте блестящо със задълженията си. Колега ще бъде очарован от ваша постъпка, с която значително го улеснявате в работата му. Подходете с разбиране към вълненията на свой близък, дори да не сте съгласни с намеренията, които има.
01 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Част от представителите на знака ще прекарат този ден сред приятелско обкръжение, което ще ви даде възможност да се разтоварите от грижите си напоследък. Разработвате идея, в която има бъдеще, но избързвате твърде много и това рискува да я осуети. Отношенията ви с постоянни партньор се стабилизират, скоро ще се радвате на хармонична връзка.
01 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не пропускате да изтъкнете заслугите си за развитието на обща задача, но днес са възможни недоразумения. Замисляте ходове, които е добре да огледате от всичките им страни, има риск да бъдете отстранени или да ви атакуват от към слабото ви място. Включете се в подготовката на предстоящо мероприятие, в семейството или в службата.
01 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Добре е да оцените подкрепата, която ви се дава, бъдете благодарни на хората и им покажете това. Но не участвайте в собствените им битки, щом това е извън вашите интереси. Стресът може да бъде овладян, ако отделяте повече време за лични занимания, в това число да слушате музика и се наслаждавате на красиви неща.
01 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Успешен ден за индивидуални изпълнения. Самостоятелната ви дейност ще даде резултати, както в творческата работа, така и в бизнеса. Не се претоварвайте. Щадете сърцето си, а също и крайниците. Много любов витае около вас и с романтичната си наг-ласа ще създадете настроение и радост в околните. Не забравяйте приятелите си.
01 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Заслугата ви за решаването на общ проблем и ще ви донесе популярност. Умората и грижите ще ви накарат да потърсите по-приятни занимания, с които да разнообразите деня си. Приятелска покана или друга интересна среща ще внесе настроение и подтикне към сближаване с цел печалба.
01 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Обърнете внимание на нещата, които имат пряко отношение към вас. Едни от тях са работата, партньорите, любимите ви хора и времето. Добрите отношения в семейството ще ви позволят заедно да планирате идващите дни. Опитайте се да внесете спокойствие там, където то липсва, като се погрижите и за собствените си удоволствия.
01 окт 2020
Последни новини