Renault Clio и Captur E-Tech: много двигатели и малък разход

Изображение 1 от 3

    "Всичко е ток и жица" - един жаргонен израз, който определя цяла една ера в автомобилостроенето. Бензиновите и дизеловите двигатели вече са нещо мръсно, остаряло и неефективно, а алтернативата е електричеството.

    За да си успешен на пазара, няма как да нямаш поне няколко електрифицирани модела и Renault добре осъзнава това. От години французите инвестират в електрически задвижвания, а резултатът е виден - градските Twizy и Zoe, както и товарните Kangoo Z.E. и Master Z.E. Хибридите сякаш бяха малко загърбени от Renault, които вярваха, че истинският път към промяната минава през пълното електрифициране. До този момент.

    Наскоро от компанията представиха своята E-Tech технология, която пряко засяга два модела - Clio и Captur. Това са и първите серийни хибриди на компанията, които на практика ползват една и съща в концептуално отношение хибридна технология за задвижване, но в две различни версии. Имахме възможност да изпробваме и двата, а подробностите са по-долу.

    HYBRID

    Renault Clio E-Tech се причислява към класическите хибриди, които имат бензинов двигател и електромотор. Дотолкова с класиката. Всъщност колата разполага не с един, а с два електромотора и скоростна кутия без съединител. Това означава, че в батерията винаги има сервизен запас от електроенергия, за да можем да потеглим от място, след което 1.6-литровият бензинов мотор влиза в ролята си на задвижващ агрегат и генератор на ток за батерията.

    Акцентът в Clio E-Tech пада върху ефективността и ниския разход на гориво, макар че общата мощност е достойните 140 к.с. По-малкият от двата електромотора играе ролята на стартер - той стартира колата и изравнява оборотите, за да направи смяната на скоростите от автоматичната трансмисия абсолютно неусетни. Големият електромотор пък разполага с мощност 48 к.с. и помага на бензиновия двигател за ускоряване на автомобила.

    Технически, Renault Clio E-Tech може да се кара и само на ток. Де факто, това се случва само за по няколко секунди - в останалата част от времето електромоторът и бензиновият двигател работят заедно. Донякъде това звучи разочароващо, но не бива да забравяме, че идеята на хибридите никога не е бил максимален пробег само на ток, за тази цел има електромобили.

    Идеята е чрез електрическия мотор да се облекчи бензиновият, което пък да намали неговия разход на гориво. Хубавото е, че вие изобщо не разбирате за сложната им връзка под капака. Колкото до разхода, Clio Е-Tech постига каталожен разход от 3.7 л/100 км, което е по-добър резултат от този на стандартния, по-бавен и по-скучен за каране вариант без електромотори.

    Въпреки наличието на литиево-йонната батерия и два допълнителни двигателя, Clio E-Tech изглежда по същия начин, по който и стандартният модел. С изключение на багажника, който е малко по-малък от този на стандартното Clio. Все пак дори незапознатите случайни минувачи ще знаят, че нашето Clio е по-специално, защото E-Tech моделите се предлагат с доста атрактивен светло син цвят, който е запазен само за тях. Същото важи и за интериора, в който впечатление правят сини акценти.PLUG-IN HYBRID

    Хибридите са просто "хибриди" единствено в разговорния език. Иначе, са десетки различни видове. В случаят на Renault Captur E-Tech е важно да се отбележи, че за разлика от Clio, той е Plug-In Hybrid, което означава, че може да се зарежда с кабел от зарядна станция или дори стандартен домашен контакт.

    [Снимка 500614]

    Източник: Renault

    Другата голяма разлика е, че тук можем да се движим само на ток, заради по-голямата батерия.  При това цели 50 километра при скорост до 135 км/ч. На първо четене не звучи впечатляващо, но на практика това е цял ден напълно безшумно и незамърсяващо придвижване в градски условия. Заради по-голямата електрическа мощност при Captur, усещането зад волана се доближава повече до това на електромобилите - рязко ускорение още от 0 об/мин и нулеви вредни емисии.

    Въпреки това, концепцията е идентична с тази на Clio Е-Tech, заради което бензиновият двигател и тук има основна роля. Комбинираната мощност на 1.6-литровият агрегат и двата електромотора е 160 к.с., които гарантират ускорение от 0 до 100 км/ч за 10.1 секунди. Няма да спечелим някоя рали отсечка, но благодарение на независимото задно окачване (за разлика от стандартния Captur), както и щипката черен пипер (електрическите двигатели), Captur се усеща по-жив отвсякога. Пък и много по-икономичен.

    Разбира се, всичко има своята цена - теглото е по-високо с близо 400 килограма спрямо най-лекия бензинов вариант, а багажникът е малко по-плитък, заради монтираната под него батерия.

    Инженерите на Renault обаче са подходили доста хитро, като са променили механизма на задните седалки и те вече могат да се движат напред/назад, позволявайки ни да увеличим товарното пространство, без да жертваме функционалността на задните седалки.

    И отново на разположение е ярко синият екстериорен цвят, който харесахме особено.

    Renault Clio и Captur E-Tech са за хората, които все още не се осмеляват да си купят електромобил, заради все още недоразвитата инфраструктура за зареждане, но все пак искат да се докоснат до електроенергията като начин на задвижване. E-Tech автомобилите представят възможност да се възползваме от най-доброто от двата свята - по-бегло при Clio и по-изразено при Captur. С ползите и минусите и от двата подхода.

    Източник: lifestyle.bg

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини