Шестима загинали и десетки ранени при стрелба в руски университет

Шестима са загинали при стрелба в Пермския държавен университет на 20 септември около 11:30 ч. местно  Първоначално се съобщаваше, че 8 души са мъртви. Малко по-късно Следственият комитет уточни, че убитите са 6, а 28 са потърсили медицинска помощ.

Един от двамата дежурни служители на реда в университета е бил ранен смъртоносно. Университетът, чрез уебсайта си, призова тези, които бяха вътре, да се затворят в класните стаи, а останалите да не отиват в университета за лекции.

Служители на контрол по пътищата са били първите на мястото на стрелбата в университета в Перм. Когато забелязал полицай, стрелецът произвел няколко изстрела в негова посока. Полицаят е ранил нападателя, изтичал до него и го неутрализирал, след което започнал да оказва първа помощ. Стрелецът е в реанимация, според руски медии.

"Новая газета" намери страница в предполагаемия стрелец в социалните мрежи, където той споделя как е спестил пари за закупуване на оръжие и "иска да причини болка". Стрелецът имал ловна пушка HUGLU калибър 12/76. Разрешението му за оръжие е в сила до 2026 г. Нападателят е жив и е в болница, съобщават руски медии. По случая е заведено наказателно дело за убийство.

Следственият комитет е идентифицирал нападателя. Според РБК той е 18-годишен студент, току-що приет в университета в платена форма с доста ниска оценка на Единния държавен изпит - 156 от 300. Учи в Юридическия факултет по специалност "Съдебномедицинска експертиза".

В Пермска област всички часове са отменени след стрелбата в университета.

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Га
    Гарелов
    3 -7
    17:11, 20 сеп 2021
    Руснаците взеха да подражават на американците или... Виж коментара
  • 2
    Пу
    Путкин
    4 -1
    19:35, 20 сеп 2021
    Ватниците винаги са били идиоти.
Последни новини