Не влизаш в затвора, ако кажеш кой ти е дал пари на изборите

Затвор до 5 години и глоба до 20 000 лева се предвижда за всеки, който предлага пари на избиратели по време на изборите. Съдът в тези случаи е задължен да налага и двете наказания, като минималната глоба е 10 000лв., уточни в интервю за Дарик радио говорителят на районна прокуратура Атанас Илиев.
За поръчителите и организаторите в просеца на купуване на гласове, както и за всички техни съучастници, наказанието е лишаване от свобода от 1 до 6 години, което означава, че прокуратурата може да поиска налагане на най-тежката мярка „задържане под стража“. Глобата за тях е от 5 до 20 000 лева.
Тези, които вземат пари или друг подкуп по време на изборите, за да гласуват за определена политическа сила, но решат доброволно да предадат информация на полицията или прокуратурата за партии и представители на коалиции, които са им дали пари или други имотни облаги, се освобождават от наказание по смисъла на закона. В противен случай, при доказано облагодетелстване, могат да влязат в затвора за 5 години. Те ще са задължени да платят и глоба, която е в размер от 1000 до 5000 лева.

Законът предвижда наказание и за тези, които по всякакъв начин се опитат да възпрепятстват правото на глас на други хора.
Източник: Дарик

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини