Асеновград се побратимява с остров Бали

Посланик Саптомо и съпругата му не скриха възхищението си от Асеновата крепост и гледките, които се разкриват от нея.

Ако на много българи Денпасар им звучи просто като произнесено от чужденец "ден за пазар", то станимаклии със сигурност съвсем скоро няма да са от тях.

Причината за това географско-лингвистично откритие на местно ниво се явява скорошното побратимяване на столицата на индонезийския остров Бали с Асеновград.

Докладната записка на кмета Емил Караиванов ще бъде разгледана на сесията в края на този месец. От нея става ясно, че интересът е взаимен и представители на двата града вече са провели предварителни разговори и срещи. Побратимяването ще даде възможност на асеновградчани и денпасарци да се запознаят с културата, бита, начина на живот и да се развиват контакти във всяка област, е подчертано в докладната.

Към момента Асеновград е побратимен с гръцките Килкиш и Науса, турските Бергама, Дериндже и Нилюфер, македонския Прилеп, сръбския Димитровград и руския Стари Оскол.

В основата на посредничеството за бъдещото ни индонезийското побратимяване е психологът с тукашни корени Иво Величков. Oт ранни години асеновградчанинът се занимава с източни бойни изкуства, йога, медитативни и трансови техники, а през последните години регулярно посещава остров Бали като ученик в школата Санди Мурти на учителя И Густи Агунг Нгура Харта.

В края на миналата година на посещение в Асеновград пристигна лично извънредният и пълномощен посланик на Индонезия у нас Бунян Саптомо. Заедно с него тук бяха и министърът по икономическите въпроси към индонезийското посолство г-н Праново, секретарят по социокултурните връзки Дина Мартина, университетският преподавател д-р Ахмат Хвахрум Роди, първият преподавател и преводач от индонезийски език в България д-р Красин Химирски и членове на сдружение "Приятели на Индонезия - Нусантара".

Малко по-късно посланик Саптомо се срещна и запозна с представители на местния бизнес.

Индонезийските гости успяха и да се качат на Асенова крепост, където екскурзовод ги запозна с историята на крепостта и града. Тогава делегацията не скри възхищението си от живописните гледки и искрено им се полюбуваха.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини