Тръгна литийното шествие с чудотворната икона от Бачковския манастир

По традиция на втория ден от Великден чудотворната икона на Света Богородица се изнася на ръце от манастира и се носи до мястото високо в планината, където се вярва, че е била съхранена по време на турското робство. Това е най-старото литийно шествие, което се прави у нас от 350 г.

Игуменът на Бачковския манастир архимандрит Симон потвърди, че тази година от Светата обител ще бъде изнесен оригиналът на чудотворната икона, която бе реставрирана в продължение на около 3 години.

Дали реставрацията да продължи, ще бъде решено от Светия Синод след Гергьовден, когато ще бъдат ясни резултатите от специален лабораторен анализ.

Иконата на Божията майка е най-голямата светиня на Бачковската света обител и една от трите чудотворни икони на Богородица в България. Преданието я отрежда като творба на св. апостол и евангелист Лука. Заселването й в манастира потъва в мълчанието на вековете. В началото на ХІV в. тя е вече в Бачковския манастир – според едни, подарена от братята грузинци Игнатий и Атанасий, а според други – "прелетяла” от един грузински манастир (заради проявено към нея небрежение) и "кацнала" в местността Клувията. При "кацването" лумнал неопалващ огън, само светлината му силно блестяла и правела "нощта – ден". Двама пастири три нощи наред съзерцавали негаснещите пламъци и дошли да видят какъв е този чуден огън. Така чудотворната икона известила за пристигането си. Те съобщили в манастира и братята с лития я пренесли в църквата "Света Богородица". Поставили я на иконостаса, но за обща изненада сутринта мястото й там се оказало празно. Иконата "избягала" в Клувията. Понесли я в манастира, но следващите дни чудното "бягство" се повторило и потретило. Един от монасите разказал на изпадналите в недоумение братя, че му се присънила Света Богородица и казала, че ще остане в манастира, ако й отредят специално място вдясно при входа на храма, за да вижда кой с какво сърце влиза в Божия дом, и всяка година на втория ден на Великден да я "отвеждат" до старото й място. Така и направили. Поставили я на трон вдясно от главния вход, където е и днес. На втория ден на всеки Великден с лития я отнасят до Клувията и се отслужва молебен.

От векове за иконата "Света Богородица“ в Бачковския манастир се говори, че е спасила мнозина вярващи. Силата й е да помага на болните и бездетните, затова ликът на Божията майка, пазен в малката църквица на обителта, се смята за чудотворен.

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини