Оманският фонд потвърди пред Чобанов желанието си да помогне на КТБ

Министърът на финансите Петър Чобанов проведе телефонен разговор с главния изпълнителен директор на Държавния резервен фонд на Султаната Оман Абдулсалам Ал Муршиди. Фондът притежава 30% от капитала на КТБ.

Двете страни изразиха увереност по време на разговора, че както от страна на българската държава, така и от оманска страна се спазват законовите разпоредби при действията в случая с КТБ.

В разговора бяха отхвърлени спекулативните тези, наложени в последните дни, че акционерите не са поканени да участват в намиране на работещо решение относно банката. Двете страни преповториха готовността си да положат усилия за намирането на подобно решение.

Министър Чобанов отново потвърди, че се спазва законът и ще се даде възможност на сегашните акционери да осигурят необходимия ресурс (капитал и ликвидност), като държавните институции ще се намесят съобразно правомощията си по закон само, ако акционерите не успеят.

Днес лидерът на "България без цензура" Николай Бареков предложи на финансовия министър да се обърне към миноритарните акционери в КТБ и по-специално Суверенния фонд на Султана на Оман и „Внешторгбанк“ (ВТБ), за попълване на липсващите резерви в трезора на банката.

Това е обвързано и с работата по процедурата на специален надзор, който Българската народна банка наложи за срок от 3 месеца. Намирането на частно решение на проблема, което не ангажира публичен ресурс, е най-желаният изход от създадената ситуация.

Източник: http://www.24chasa.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини