Командващият на НАТО е на посещение в Киев

Генерал Филип Брийдлав, командващ обединените сили на НАТО в Европа, е на посещение днес в Украйна за разговори с високопоставени политически лидери и военни командири.

Визитата му обаче е в качеството на командващ силите на САЩ в Европа, а не като най-високопоставеният военен в НАТО, уточни негов говорител.

Целта на срещите му е да бъде обсъдена ситуацията в Източна Украйна, подкрепата от САЩ и реформите, планирани от новото правителство в сектора на отбраната.

Американската помощ засега е ограничена до средства, които не могат да причинят смърт - например, бронирани жилетки, уреди за нощно виждане и военни джипове, но не и оръжие.

Във вторник Москва преупреди Киев за частта от коалиционното споразумение, в която се обявява изоставяне на неутралния статут на Украйна и стремеж към стандартите на НАТО.

Представител на руското външно министерство предупреди, че думите на президента Петро Порошенко, че ще има референдум за членство в алианса след няколко години само ще увеличи напрежението в региона.

В петък говорител на Държавния департамент на САЩ е казал пред германското списание "Шпигел", че Вашингтон няма възражения срещу желанието на Киев да се присъедини към съюза. "Нашата политика е да оставяме вратата отворена", казва говорителят. Според него Украйна има правото сама да решава за политиката си.

Но външният министър на Германия Франк-Валтер Щайнмайер каза пред изданието: "По въпроса за алианса важи това, което казах преди месеци: Виждам партньорски отношения на Украйна с НАТО, но не и членство." Според него реформирането на страната ще отнеме поколения и няма смисъл да се спекулира и за членството й в ЕС.

Тази седмица президентът на Чехия Милош Земан също каза, че напълно споделя позицията на Щайнмайер, че Украйна не бива да влиза в НАТО, а "трябва да остане неутрална като Финландия", съобщи агенция ЧТК.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини