Определиха квотите на лечебни билки в Смолянско, разрешени са само 200 кг иглика

    200 кг. цвят от иглика, 100 кг. стрък от Лазаркиня и 100 кг. лист от Лудо биле са лечебните растения, които имат одобрена квота за бране, съобщиха от РИОСВ.

    Отпуснатите квоти за билки под специален режим за Смолянска област са определени на база подадено заявление от билкозаготвителния пункт в село Момчиловци.

    Квотите са предоставени на фирмата заявител, а разпределението бе извършено със заповед на директора на РИОСВ – Смолян и проведена междуведомствена комисия, като контролът се осъществява от екоинспекцията.

    Ако бъде засечена нерегламентирана търговска дейност с лечебни растения, включени в приложението към заповедта, нарушителите ще бъдат санкционирани.

    Допустимите за събиране през 2017 г. количества билки (кг сухо тегло) от естествените находища на видовете лечебни растения, поставени под специален режим на опазване и ползване, бяха определени със заповед на министъра на околната среда и водите от 3 февруари 2017 г. В документа се посочва кои лечебни растения са под специален режим на опазване и ползване и кои е забранено да се събират с търговска цел през 2017 г.

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини