12 °C

„Геозащита” даде становище за новото свлачище до Асеновата крепост

Документът дава подробна информация за състоянието на свлачището и необходимите незабавни мерки, които Община Асеновград вече е предприела. Посочено е, че след обилните валежи през юни, на 28 юни се е активирал нов свлачищен участък на пътя Асеновград – Лясково. Свлачището е засегнало част от пътното платно и движение в двете платна е невъзможно. Наблюдават се пукнатини по цялата дължина на платното преди пропадналия участък и след него почти до самия национален паметник на културата „Асенова Крепост”. В изпълнение на законовите разпоредби Общината предприе ействия по обезопасяване на засегнатия участък и сигнализирането му. Със заповед на кмета Емил Караиванов бе ограничено движението на тежкотоварни автомобили над 3,5 т. с цел да не се натоварва излишно пътното платно и в същото време да има достъп до туристическия обект и до селата Лясково, Яврово и Добралък. При последвалите валежи бе забелязано, че голям обем вода се изтича от пътното платно директно в свлачището, което наложи допълнително обезопасяване на участъка чрез отбиване на повърхностните дъждовни води с чували с пясък.

Размерите на свлачището са с дължина 30 метра и приблизителна височина 12 метра. Засегнатата площ е около 360 кв.м. Наклонът е изключително стръмен. Становището посочва наличие на образувани дъговидни пукнатини в обсега на осовата линия на пътя и банкета, като по- силно са изразени тези, в посока НПК „Асенова крепост”.

Препоръките на специалистите са три:

- поставяне на аварийна сигнализация, което бе изпълнено непосредствено след възникване на свлачището

- извършване на отводнителни мероприятия – отклонен е повърхностният отток от зоната посредством чували с пясък

- спешно изпълнение на силови укрепителни и повърхностно отводнителни мероприятия.

По препоръките от трета точка Общината е предприела действия в изпълнение на разпоредбите от Правилника за организацията и дейността на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет. Изпратена е информация на областния управител и МКВП. До края на месец септември трябва да се подготвени идейно проектно предложение със стойността на необходимите спешни силови укрепителни мероприятия с цел кандидатстване за отпускане на необходимите средства от МКВП.

 

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини