13 °C

Предложение за лятна разходка: Равногор

Мястото с най-чистия въздух на Балканския полуостров е село Равногор. Това не е просто трик на туроператорите. Това е факт,  посочен в изследване на ЮНЕСКО през 2004 година. И днес, години по-късно Равногор остава чудесна дестинация за летните горещини, особено за хората, които искат да си наберат билки, горски плодове и гъби.

За да стигнете до там трябва да отидете до Брацигово – може през автомагистрала „Тракия“ или през Пловдив. Равногор се намира на 16 км от Брацигово, по живописен, но тесен път с много завои.

Легендата разказва, че селището е създадено през 1777 година. В склоновете на планината имало гора, израснала на равно място. Дърветата били изсечени и на тяхно място се появили домове. Днешните равногорчани помнят годината и много от тях имат автомобилни номера „1777“.

Историците считат, че Равногор е създадено върху земите на древните траки, свидетелство за което са могилите, намиращи се в землището на селото - една от които най- голямата куполна гробница в България с диаметър 5.30м. 

Тези от Вас, които искат да останат там за една или повече нощувки могат да си изберат хотел или къща в селото или в близкото вилно селище Атолук. Името му идва от турското Ат – кон и улук – тръба за вода и означава „място за водопой на конете“.

Летните разходки в близост до Равногор могат да ви отведат до параклиса „Св. Илия“, а ако продължите и минете през нивите, следвайки указателните табели ще стигнете до Бекови скали. Прекрасно местенце над язовир „Въча“, завършващо със скална тераса, на която са монтирани пейки. Подарък за всички, изкачили се до там са величествените гледки към отсрещните Модърските върхове на Родопите и прекрасният отблясък на водата, скатала се в планинските гънки.

В селото има частен музей, в който се пазят предмети от бита на местните. За наше удоволствие до сватбната си носия се снима баба Софка. Нейният празет Вергил е оформил етногрефската сбирка и стаята с произведени от него био напитки и храни.

Недалече от Равногор се намира и село Фотиново с Фотински водопади, една набираща популярност забележителност.

На 7 км от Равногор е местността Розовски вриз. Името ѝ идва от това, че там извират и се събират много води, които се отвеждат до микроязовир, наречен Гювеча. Язовирът може да се ползва за риболов.

В горите между Атолука и Равногор могат да бъдат намери огромен брой гъби, част от които са ядливи, а други редки за нашите ширини и много красиви. Могат да бъдат видени популярните билки мащерка, равнец, кантарион. За любителите на горските плодове поетапно се появяват боровинки, ягоди, малини и къпини. 

Теодора Кирякова
Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Asenovgrad.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 23.04.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини