9 °C

Доброволци спасяват бебета и подменят кувьози... с капачки!

  Вероятно сте чули, че разни хора събират капачки? И знаете ли, че сега на 13.04. - събота - ще има големи акции за събиране на капачки в София и Пловдив? А знаете ли защо?

  Едно от всеки десет деца се ражда недоносено, а когато едно бебе се роди преждевременно, то има нужда да прекара известно време в медицински уред, наречен кувьоз, за да се адаптира и развие нормално.

  А всяко трето дете, което е било в кувьоз, развива увреждане на зрението. От една страна заради самата недоносеност, и от друга - заради застарялата техника, тъй като за съжаление повечето кувьози в малките общински болници са стари, амортизирани или направо неработещи

  Преди по-малко от година и половина - двама ентусиасти, Лазар Радков и Мартина Йорданова, започват до работят по нестандартно решение на този проблем - започват да събират и рециклират пластмасови капачки, а с парите закупуват и даряват кувьози на малките общински болници.

  Само за първата година на кампанията си успяват да съберат и рециклират почти 70 000 килограма пластмаса и със събраните от рециклирането и дарения средства да закупят и дарят шест кувьоза съответно в:

  - Червен бряг
  - Чирпан
  - Ботевград
  - Нова Загора
  - Троян
  - Кнежа

  В процеса успяват да увлекат стотици хиляди хора не само да събират капачки да даряват, но и да събират и изхвърлят боклука си разделно и да потребяват пластмасата по-разумно (т.е. да я редуцират).

  Междувременно успяват да съберат средства и да осигурят още пет кувьоза. Първите два от тях ще бъдат дарени в Харманли и Берковица.

  В момента доброволците проучват къде са най-нужни останалите три, а на 13.04.2019 г. - от 9:00 до 15:00 ч. те организират голямо събиране на капачки в София пред Националния стадион и в Пловдив пред МЕТРО 1.

  Според изчисленията на доброволците със сегашните темпове на събиране на капачки и парични дарения, до есента, когато ще бъде следващата им кампания, ще са успели да закупят и дарят още шест кувьоза, което ще означава 17 подменени кувьоза за по-малко от две години от началото на кампанията.

  Нека разгледаме и колко всъщност е голям проблемът с кувьозите в малките населени места. Организаторите споделят с нас, че преди дарените от кампанията нови кувьози:

  - Старият кувьоз в Ботевград е бил от 1985-та и не му работело нищо освен нагрвевателя
  - Старият кувьоз в Троян бил от 1989-та и в подобно състояние
  - Кувьозът в Нова загора бил от 1981-ва и също почти нищо не му работело
  - А тези в Чирпан и Кнежа са били съответно от 1976-та и 1981-ва и изобщо не работели

  На въпроса къде е държавата в случая, Лазар и Мартина предпочитат да отговорят:

  "Щом никоя администрация до този момента не е решила този проблем, значи никой няма желание да го реши. В подобна ситуация нещата опират до нас гражданите - да се организираме и да помогнем на болниците в най-голяма нужда! И вече го правим. И дори май ни се получва."

  "Ето, събота дарихме кувьоза в Кнежа, понеделник вече при тях се е родило недоносено бебенца в 34-та гестационна седмица, тежащо едва 1500 г и кувьозът веднага го приютил и му е помогнал", споделя Лазар крайно развълнуван.

  "Една от основните ни цели е да стимулираме хората да доброволстват и да правят нещо по активно по множеството проблеми, които ни заобикалят", допълва Мартина.

  Каузата също така е 100% доброволна и прозрачна, движи се 100% от доброволци и 100% от средствата отиват за закупуване и даряване на кувьози.

  Мартина и Лазар се надяват да мотивират повече хора да доброволстват и да работят активно, за да направим България едно малко по-добро място за живот.

  И ви канят да подкрепите каузата им като харесате страницата им във Facebook и да се присъедините заедно с приятели на 13.04.2019 г. (събота) към Голямото събиране на капачки пред Националния Стадион в София и пред МЕТРО 1 в Пловдив.

  Източник: offnews.bg

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   Ев
   ЕВРОАТЛАНТИК
   2 0
   18:01, 11 апр 2019
   Поредната простотия За тия кувьози си има държава тя е длъжна да ги осигурии когато и свършат парите чак тогава да каже --ДАРЯѝВАЙТЕ Сега се получава така едни крадът даржавата и в същото време викат ДАРЯВАЙТЕ Ееееее много станахте нагли господа държавници

  Хороскоп за 19.02.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Успявате по забележителен начин да балансирате между професионалния и личния си живот. Никой по-добре от вас не умее да комбинира всичко така, че да е удобно на всеки. Естествено водещо е собственото ви желание, но вие чаровно прикривате този факт.
  19 фев 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ще се отличавате с повишената си социална активност, оставайки на втори план личните ангажименти. Имате воля и ще се справите, независимо от трудностите. Предстояща среща ще подобри очакванията ви във връзка с предстоящ проект. Развитията ще бъдат във ваша полза и ще ви подтикнат към конкретни действия.
  19 фев 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Добре е делата си днес да ги приключите в рамките на деня. Градивните ви усилия ще поддържат активността и формата ви, правейки ви по-организирани. В личния си живот ще постигнете разбиране със себе си и ще се съобразите с развитието на дълго очакваните промени. Най-хубавото е, че ще ви направят щастливи.
  19 фев 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Малко хора ще са в състояние да разгадаят настроението ви днес. Работите усърдно, но емоциите доминират над всичко останало и със сигурност ви пречат, особено когато от вас се изисква да бъдете съсредоточени. Опитайте се да им противостоите.
  19 фев 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Служебната работа ви отегчава и напрежението скоро ще ви създаде главоболия. Вземете мерки и не се колебайте да направите нещо за себе си. Запознайте се с методите на релаксация, чрез тях ще подобрите тонуса си. Мислете позитивно и се вслушвайте в мнения, различни от вашите.
  19 фев 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  С добри нагласи сте за предстоящите дни и това се отразява на работата ви по проектите, които подготвяте. Самоконтрола, който си налагате ще ви помогне да се справите по-лесно с изкушенията и повиши психическата ви устойчивост. Насърчете човека до вас открито да говори за чувствата си, това ще заздрави връзката ви или поне ще ви ориентира за тях.
  19 фев 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще размишлявате върху развитието на делата си от последните дни и ще търсите причините за една или друга неудача. Приемете, че има и външни фактори, които не можете да промените, така, че гледайте по-ведро на случващото се. Открийте уроците за себе си и се старайте да ги усвоявате своевременно.
  19 фев 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Възможно е днес да възникнат проблеми и да променят временно плановете ви за почивка. При финансови операции не поемайте рискове. Доброто ви чувство за хумор ще ви извади от една неловка ситуация с човек, към когото имате по-специално отношение. Близо сте до желания резултат.
  19 фев 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще ви се отдава да възприемате добре нови знания и да ги прилагате на практика почти веднага. Движението ще ви се отрази добре, ще ви избави от нежелани мисли и с повече вяра в себе си ще успявате в начинанията си. Не грешите в преценките си за другите, за това и по-рядко ви се случва да сте от губещата страна.
  19 фев 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Ще се радвате на добри развития в личните си дела. Промяната ще ускори процесите и скоро ще се поздравите с придобивки от различен характер. Дайте шанс на човека, който търси път към вас и му позволете да ви запознае с намеренията си, които повярвайте, са добронамерени.
  19 фев 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Не всичко, което предвиждате днес ще се случи, но в по-голямата си част ще следвате начертания план. Доверието, с което се отнасяте към някого или нещо, ще ви спечели нови приятели. В добра кондиция и форма на духа сте, и с повече лекота ще вземате решенията си. Готови сте за придобивки от нематериален характер.
  19 фев 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ако ви липсват внимание и грижи, не бързайте да се засягате. Помислете къде имате пропуски, защото е сигурно, че не сте изрядни. Дайте си сметка за собствените си постъпки и променете отношението си към онези, които неоснователно сте наранили. Духовни прозрения ще ви подтикнат към промени.
  19 фев 2020
  Последни новини