20 °C

Доброволци спасяват бебета и подменят кувьози... с капачки!

  Вероятно сте чули, че разни хора събират капачки? И знаете ли, че сега на 13.04. - събота - ще има големи акции за събиране на капачки в София и Пловдив? А знаете ли защо?

  Едно от всеки десет деца се ражда недоносено, а когато едно бебе се роди преждевременно, то има нужда да прекара известно време в медицински уред, наречен кувьоз, за да се адаптира и развие нормално.

  А всяко трето дете, което е било в кувьоз, развива увреждане на зрението. От една страна заради самата недоносеност, и от друга - заради застарялата техника, тъй като за съжаление повечето кувьози в малките общински болници са стари, амортизирани или направо неработещи

  Преди по-малко от година и половина - двама ентусиасти, Лазар Радков и Мартина Йорданова, започват до работят по нестандартно решение на този проблем - започват да събират и рециклират пластмасови капачки, а с парите закупуват и даряват кувьози на малките общински болници.

  Само за първата година на кампанията си успяват да съберат и рециклират почти 70 000 килограма пластмаса и със събраните от рециклирането и дарения средства да закупят и дарят шест кувьоза съответно в:

  - Червен бряг
  - Чирпан
  - Ботевград
  - Нова Загора
  - Троян
  - Кнежа

  В процеса успяват да увлекат стотици хиляди хора не само да събират капачки да даряват, но и да събират и изхвърлят боклука си разделно и да потребяват пластмасата по-разумно (т.е. да я редуцират).

  Междувременно успяват да съберат средства и да осигурят още пет кувьоза. Първите два от тях ще бъдат дарени в Харманли и Берковица.

  В момента доброволците проучват къде са най-нужни останалите три, а на 13.04.2019 г. - от 9:00 до 15:00 ч. те организират голямо събиране на капачки в София пред Националния стадион и в Пловдив пред МЕТРО 1.

  Според изчисленията на доброволците със сегашните темпове на събиране на капачки и парични дарения, до есента, когато ще бъде следващата им кампания, ще са успели да закупят и дарят още шест кувьоза, което ще означава 17 подменени кувьоза за по-малко от две години от началото на кампанията.

  Нека разгледаме и колко всъщност е голям проблемът с кувьозите в малките населени места. Организаторите споделят с нас, че преди дарените от кампанията нови кувьози:

  - Старият кувьоз в Ботевград е бил от 1985-та и не му работело нищо освен нагрвевателя
  - Старият кувьоз в Троян бил от 1989-та и в подобно състояние
  - Кувьозът в Нова загора бил от 1981-ва и също почти нищо не му работело
  - А тези в Чирпан и Кнежа са били съответно от 1976-та и 1981-ва и изобщо не работели

  На въпроса къде е държавата в случая, Лазар и Мартина предпочитат да отговорят:

  "Щом никоя администрация до този момента не е решила този проблем, значи никой няма желание да го реши. В подобна ситуация нещата опират до нас гражданите - да се организираме и да помогнем на болниците в най-голяма нужда! И вече го правим. И дори май ни се получва."

  "Ето, събота дарихме кувьоза в Кнежа, понеделник вече при тях се е родило недоносено бебенца в 34-та гестационна седмица, тежащо едва 1500 г и кувьозът веднага го приютил и му е помогнал", споделя Лазар крайно развълнуван.

  "Една от основните ни цели е да стимулираме хората да доброволстват и да правят нещо по активно по множеството проблеми, които ни заобикалят", допълва Мартина.

  Каузата също така е 100% доброволна и прозрачна, движи се 100% от доброволци и 100% от средствата отиват за закупуване и даряване на кувьози.

  Мартина и Лазар се надяват да мотивират повече хора да доброволстват и да работят активно, за да направим България едно малко по-добро място за живот.

  И ви канят да подкрепите каузата им като харесате страницата им във Facebook и да се присъедините заедно с приятели на 13.04.2019 г. (събота) към Голямото събиране на капачки пред Националния Стадион в София и пред МЕТРО 1 в Пловдив.


  Източник: offnews.bg

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   Ев
   ЕВРОАТЛАНТИК
   2 0
   18:01, 11 апр 2019
   Поредната простотия За тия кувьози си има държава тя е длъжна да ги осигурии когато и свършат парите чак тогава да каже --ДАРЯѝВАЙТЕ Сега се получава така едни крадът даржавата и в същото време викат ДАРЯВАЙТЕ Ееееее много станахте нагли господа държавници

  Хороскоп за 20.09.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Всичко, което не е спешно може да го отложите, давайки предимство на вече започнатите си задачи. С компромиси и чувство за хумор ще успеете да се споразумеете с онези, които предявяват претенции към вас. Делова среща ще ви направи по-гъвкави и активни, други ще проведат успешна търговска сделка.
  20.09.2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Запазвайки самостоятелността си ще работите за утвърждаване на авторитета и повишаване на финансите си. Превръщате се в обединителна фигура за много хора, но ви е трудно да го осъзнаете. Освободете се от всичко, което ви пречи да се чувствате свободни и живейте така, както разбирате.
  20.09.2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Потиснете раздразнението си, ако такова съществува и изяснете отношенията си с онези, с които имате противоречия. Нечие предложение ще ви заинтригува и с внимание ще подготвите следващите си действия, обвързващи ги с него. Погрижете се за отдиха си и укрепете силите си.
  20.09.2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Спокойно изчаквайте развитието на събитията и не прибързвайте в оценките и реакциите си днес. От правилното ви поведение ще зависят резултатите, както и безпрепятствената реализация на делата ви. В противен случай са възможни главоболия за в бъдеще. Занимания с приятни неща ще ви помогнат да се разтоварите от стреса.
  20.09.2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Време е да се порадвате на заслужен успех в резултат от дълъг и упорит труд. Старанието ви ще бъде щедро възнаградено. Споделете радостта си с любимия човек. Постарайте се да не разочаровате ваши близки, които много разчитат на вас по определен въпрос. Не се натоварвайте с работа вечерта, намерете време за почивка.
  20.09.2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Бъдете искрени пред себе си и назовете ясно целите си, какво искате и към какво се стремите. Това ще ви помогне да изградите нужната ви мотивация и да продължите напред. Успехите ви могат да бъдат в много посоки, от вас зависи да ги сътворите. Има кой да ви насърчи и погрижи за вас, позволете му да го направи.
  20.09.2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Дребни и приятни случки ще определят облика на дена ви. Ще ви занимават нещата от личния ви живот и всичко свързано с дома ви, семейството и духовните търсения. Очарованието на деня ще се затвърди и от вести, които ще получите от далече. Скорошно посещение на ваши близки ще ви хвърли в трескави приготовления.
  20.09.2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Повечето от вас прекарват в движение този ден, независимо с какво изберат да се заемат. Имате доста неща за вършене и предпочитате да не губите ценно време. Очаквате прекалено много от човек от обкръжението ви, но е твърде възможно той да не оправдае доверието ви. Направете приятна изненада на любимия човек днес.
  20.09.2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  В добро настроение сте и ще постигате желаните резултати. На моменти ще имате нужда от подкрепа, която няма да ви бъде отказвана. Приятно е с хората, които имате до себе си. Потърсете начин да им се отблагодарите. Увереността ви нараства и ще търсите нови предизвикателства.
  20.09.2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Днес са възможни изненади, някои от тях и приятни. Семейството ще ви занимава със своите проблеми и това допълнително ще внася напрежение в ежедневието ви. Нещата не са непоправими. Гледайте по-спокойно на случващото се. Желана среща ще ви помогне да се отпуснете и насочите мислите си в по-приятна посока.
  20.09.2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Проявете доброто в себе си и ще ви бъде по-лесно да общувате, работите и да се реализирате. Денят ще ви предложи добри възможности за изява на творческите ви търсения, късметът ще бъде с вас, стига да сте активни и да не проявявате не на място капризите си. Започната задача ще ви създаде повече грижи, но има защо.
  20.09.2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Инвестирайте свободните си средства в недвижими имоти. Вероятно днес някои от вас ще попаднат на изключително изгодна оферта. Ако нямате достатъчно пари за това денят ще ви зарадва с неочаквани финансови постъпления.
  20.09.2019
  Последни новини