16 °C

10 съвета за избор на смартфон - октомврийски наръчник

Листата започват да пожълтяват, а вечерният бриз вече не предизвиква въздишки, а кара хората да вдигнат ципа на якето и да пристегнат шаловете. Обикновено това време на годината е идеално за избор на нова технологична джаджа - коледните празници идват, големите премиери са минали и всеки опитва да планира или да си помечтае за нов смартфон. Днес ще се опитаме да помогнем на тези от вас, които са решили да си подарят нов телефон за празниците или просто, за да сгреят душите си преди настъпващата зима.

1. Android или iOS?

Това е първият голям въпрос, на който трябва да си отговорите, преди да продължим нататък. Всяка от тези операционни системи има предимства и недостатъци. Ако изберете iOS устройство, това ви ограничава до Apple като производител и свива избора до различни модели iPhone. От друга страна обаче, затворената екосистема на Apple има и предимства - приложенията са много добре оптимизирани и ще работят еднакво добре - плавно, бързо и безпроблемно - на почти всяко устройство с iOS.

10 съвета за избор на смартфон - октомврийски наръчник

Изберете ли Android, се впускате в приключение в технологичната джунгла - има десетки производители на Android смартфони, а приложенията за тази операционна система могат да ви залеят и отнесат като 10-метрово цунами. Недостатъкът на Android са повечето вируси и уязвимости, по-слабият контрол над приложенията и проблеми със съвместимостта - все още има приложения, които не вървят на специфични марки смартфони или имат изисквания към дисплея, паметта и т.н.

Обобщено: iOS смартфоните са по-лесни за използване, докато Android дава по-голям избор.

2. Какъв размер да изберете?

Няма да забравя как преди няколко години 5 инча беше горната граница и тези устройства се считаха за огромни. Днес всички с този размер на екрана и по-малко влиза в графата "компактни" или "мини" смартфони, а размерите на дисплеите гонят 7 инча. Няма нужда да следвате технологичната мода и да си купувате 6,5-инчово чудовище, което ще трябва да използвате с две ръце и най-вероятно ще изпуснете неведнъж, ако нямате нужда от такова. Големият дисплей безспорно е удобство при консумирането на всякаква мултимедия, текст и дори браузване в нета, но ако често ви се налага да боравите с една ръка, тези предимства могат да бъдат напълно унищожени и новият Galaxy Note 10 да предизвика повече негативни емоции.

10 съвета за избор на смартфон - октомврийски наръчник

Обобщено: Вземете си телефон с дисплей над 5,5-инча, ако гледаете много клипове в YouTube, видеа, играете игри. Ако пък имате по-малки ръце и ползвате телефона си за чат и бърз преглед на социалните мрежи, ще сте по-доволни от компактно устройство.

3. Дисплей

Не се подлъгвайте по маркетингови трикове, които се опитват да ви продадат 4К дисплеи. Разделителната способност е с доста по-малко значение, когато говорим за смартфони, отколкото яркостта, цветопредаването, зрителните ъгли и качеството на дисплея. Дори 4К смартфоните на Sony работят в този режим изключително рядко - при наличие на нейтив 4К съдържание. В останалите случаи резолюцията е QHD или дори 1080p. Повечето флагмани използват подобни трикове, за да пестят батерия - захранването на 8 милиона пиксела (в сравнение с 2 милиона при Full HD) не само източва батерията много по-бързо, но и натоварва неимоверно графичния чип на смартфона.

10 съвета за избор на смартфон - октомврийски наръчник

Понякога е по-добре да изберете добър Full HD панел с яркост над 600 нита и зрителни ъгли близки до 180 градуса, отколкото да хвърлите два пъти повече пари, само за да казвате, че имате 4К смартфон (какъвто всъщност няма да имате през по-голяма част от времето). AMOLED или LCD е друга голяма питанка, когато става въпрос за смартфони. Нашият съвет е да не робувате на технологията - всяка от двете има предимства и недостатъци, но има и по-важни неща. Изберете дисплей, който ви харесва, ярък е, четим е при пряка слънчева светлина и има добри зрителни ъгли.

Обобщение: Потърсете добър QHD (1440p) или дори Full HD (1080p) дисплей с яркост над 600 нита и добри зрителни ъгли.

4. Живот на батерията

Колебаехме се дали да сложим този показател по-нагоре в класирането. Животът на батерията е много по-важен, отколкото ви изглежда на пръв поглед. Ако ви се налага да зареждате всеки 12 часа смартфона си за по час, много скоро ще мразите това устройство. Ако можете накрая на деня да погледнете лентичката за батерия и да видите 50% или повече, това ще ви даде спокойствие и увереност. Не подценявайте този фактор - колкото по-малко вие служите на смарфона, толкова повече той служи на вас.

10 съвета за избор на смартфон - октомврийски наръчник

Обобщение: Животът на батерията е критично важен! Не избирайте смартфон, който не може да издържи поне 24 часа с едно зареждане при тежка употреба. Това ще ви донесе само болка и разочарование.

5. Камера/и

От известно време насам камерите станаха изключително важна част от маркетинг стратегията на повечето производители на смартфони. Неслучайно се нароиха системи с две, три и повече камери, които могат да правят какви ли не акробатики - дори да се опитват в сферата на астрофотографията. Не се заблуждавайте - добри сензори и оптика има от много години, софтуерните алгоритми за обработка обаче са отбелязали страхотен напредък.

10 съвета за избор на смартфон - октомврийски наръчник

Вместо да се концентрирате върху безсмислени спецификации - като брой мегапиксели, брой камери, дигитален зуум 10х и други подобни, съветваме ви да обърнете внимание на много по-практични аспекти. Колко бързо успява да фокусира смартфонът и колко бързо прави снимка. Обърнете внимание на качеството на снимката - дали цветовете са близки до реалните, добър ли е фокусът, забелязват ли се някакви артефакти и несъвършенства. Можете да тествате и снимки при ниска осветеност, които показват не само колко добри са споменатите софтуерни алгоритми за подобряване на изображението, но и стабилизацията на камерата - оптична или дигитална.

Обобщено: Не се прехласвайте по характеристики на хартия. Броят камери и мегапиксели не значат, че смартфонът ще снима добре. Търсете бърз фокус, качествено изображение и реални цветове.

6. Чипсет/хардуер

Неслучайно сме поставили тази характеристика толкова надолу в класацията. Почти всеки модерен смартфон с цена от над 300 лева, ще изпълнява абсолютно същите задачи, каквито и флагман за 2000 лева. Тоест, ще може да отваря карти, да ви навигира, да пуска музика, игри и клипове, да браузва нета и изобщо всичко, което ще правите с по-скъп телефон. Не само защото процесорната и графична мощ на смартфоните вече много надминава задачите, които те изпълняват, но и защото повечето приложения и игри се правят така, че да могат да работят на възможно най-много устройства плавно и безпроблемно. За да могат максимално много потребители да си купят играта Х или приложението У.

10 съвета за избор на смартфон - октомврийски наръчник

Ето защо не е необходимо винаги да имате последния Snapdragon флагмански чипсет или пък 12GB RAM или 1TB вградена памет. Разликата в потребителското изжияване ще е много малка - да, такава има, но не си заслужава допълнителните средства, особено ако сте с ограничен бюджет.

Обобщено: Всеки смартфон с поне 3GB RAM и четириядрен процесор ще ви даде много сходно изживяване с понякога в пъти по-скъпо устройство. Търсете поне 32GB вградена памет и опция за SD карта. Това е санитарният минимум, всичко по-мощно и скъпо е изцяло ваш избор.

7. Биометрия/сигурност

Не искаме да омаловажаваме тази опция, на която толкова много се държи в днешно време, но истината е, че всички биометрични защити повече пречат и затрудняват живота на потребителите. Лицевото разпознаване сякаш работи само първите няколко седмици, след което отключването отнема ценни секунди и само може да ви изнерви. Същото важи с пълна сила и за вградените под дисплея четци на пръстови отпечатъци, които са много модерни напоследък. Всички тези технологии за сигурност могат да бъдат заобиколени, ако има достатъчно силен мотив. За обикновения потребител, който не иска гаджето да види... неща, които не бива да вижда или пък някой да не направи 100 лева сметка, ако телефонът бъде загубен - парола или пин са напълно достатъчни.

10 съвета за избор на смартфон - октомврийски наръчник

Ако ползвате електронно банкиране през телефона или имате нужда от биометрия, бихме ви посъветвали да изберете отделен капацитивен сензор за пръстов отпечатък на гърба или отстрани на телефона. Те работят по-бързо и надеждно и ще ви спестят нерви и главоболия. И не забравяйте - ако хакери ви откраднат паролата, лесно можете да я смените, но ако ви откраднат пръстовия отпечатък... нещата стават много по-сложни.

Обобщено: За обикновените потребители биометричните системи за сигурност носят повече нерви, отколкото сигурност. Ако държите да имате такава, съветваме да изберете отделен капацитивен сензор за пръстови отпечатъци. В противен случай пин или парола са напълно достатъчни.

8. Допълнителни екстри

В тази графа попадат всякакви бонуси - например 3,5-милиметров аудиожак, който е изключително полезен, ако си падате по качествено аудио и имате скъпи слушалки. Някои смартфони имат и IR излъчвател (обикновено китайските), с който можете да управлявате различни джаджи - телевизори, климатици, ако това е важно за вас. Алуминиевият гръб може да е бонус - за разлика от стъклото, той не събира отпечатъци и няма да се пръсне на парчета, когато (умишлено не казваме "ако") изпуснете смартфона. Стерео говорителите могат да бъдат също бонус, ако ползвате телефона си без слушалки често - определено ще забележите разликата. Бързото зареждане е безспорно много полезна опция, не толкова безжичното зареждане, но то също може да наклони везните за някои.

10 съвета за избор на смартфон - октомврийски наръчник

Обобщено: Обърнете внимание на допълнителни екстри като стерео говорители, наличие на 3,5 мм аудио жак, бързо зареждане.

9. Цена

Доста субективна категория - за някои раздялата с 1500 лева за смартфона е напълно оправдана и не значи кой знае какво, за други психологическата граница е 999. Отразявайки технологиите през годините сме забелязали, че цените на флагманите растат значително. Докато преди 5 години 800-900 лева за най-модерния и бърз телефон бяха в реда на нещата (Samsung Galaxy S5 например), сега тези суми са 1300-1500 (Galaxy S10). Има и съвсем нова и отделна категория на суперпремиум (ужасна дума) устройства, които достигат 2000 лева, а Apple телефоните са съвсем друга история. Скоро ще се появят и гъвкавите смартфони с цени до 4000 лева - виждате накъде отиват нещата. Нашето лично мнение е, че ако искате максимално отношение цена/производителност, то може да бъде намерено в ценовия диапазон 500-800 лева. Колкото повече пари харчите, толко по-малка ще е разликата в производителността и функциите (diminishing returns е много добър термин на английски).

Обобщено: Най-доброто отношение цена/производителност се намира в ценовия диапазон 500-800 лева.

10. Дизайн

Не трябва да забравяме и един субективен и романтичен критерий, който можем да обобщим като "дизайн". Ако някой смартфон ви кара да се усмихвате или ви става приятно от факта, че го държите в ръцете си, това не е за пренебрегване. В редакцията имаше случай на колега, който дълго време търси телефон тип мида, защото му напомняше на любима видеоигра. И беше щастлив с подобно устройство. Има хора, за които характеристиките не значат много и те обръщат внимание точно на този фактор, за който говорим сега. Ако сте от тях, тогава изборът за вас е лесен и се прави повече интуитивно и емоционално.

10 съвета за избор на смартфон - октомврийски наръчник

Обобщено: Не се срамувайте да направите емоционален избор, ако това е важно за вас и пасва на характера ви. Никой не може да ви съди за нещата, които ви карат да се чувствате добре (освен ако не са незаконни, разбира се - тогава съд е това, което ще получите).

Шегите настрана - надяваме се да сме помогнали малко в избора на ново устройство. Опитът ни през годините ни е показал неща, които може би не са толкова ясни за обикновения потребител. Споделете и вашето мнение по въпроса и не си скарайте, ако сме забравили някоя важна (според вас) точка.

Източник: pcworld.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини