Асеновградчанка спешно се нуждае от кръводаряване!

Дани Алешанова е начален учител в ОУ "Отец Паисий" в Асеновград. През януари младата жена се разболява внезапно и след две тревожни седмици и усилията на много лекари е диагностицирана с рядък и животозастрашаващ синдром на кръвта.

За щастие, единственото надеждно лечение – плазмафереза, е налично и в България. За него обаче се оказва, че са необходими количества кръвна плазма от десетки, а често дори стотици кръводарители, каквито количества в българските кръвни центрове не се отпускат. Това е възможно само чрез спешна широка кампания за кръвонабиране.

Ето защо семейството на Дани се обръща към всеки, който има възможност да дари кръв, да помогне за нейното спасение.

Дарението е бързо, безопасно и е разрешено за всеки човек на възраст между 18 и 65 години.

В МБАЛ - Асеновград е възможно всяка втора и четвърта сряда на месеца (тоест до края на месеца - на 12 и 26 февруари) между 08:30 ч. и 12:30 ч.

В Пловдив това може да бъде направено ВСЕКИ ДЕН на няколко места:

– УМБАЛ "Свети Георги" на Пещерско шосе от 09:00 ч. до 14:30 ч.

– РЦТХ на бул. "България" 234 Б, етаж I, от 08:00 ч. до 18.30 ч.

************************************************************************

Важно е да се посочи цялата следна информация при дарение:

Дарение за Йорданка Алешанова, лекуваща се в УМБАЛ "Свети Георги", гр. Пловдив, Неврология.

Кръвта е за плазмафереза за лечение на синдром на Мошковиц (ТТП).

************************************************************************

За предаване на бележките/декларации за дарение всеки, дарил кръв, трябва да се свърже със семейството – Лазар Алешанов на тел. 0899 399 792 или Георги Алешанов на имейл g.aleshanov@gmail.com.

************************************************************************

Синдромът на Мошковиц е описан за първи път през 1924 г. и носи името на откривателя си. Дадено му е и едно друго име - тромботична тромбоцитопенична пурпура. Макар и тромаво на пръв поглед, дори и трудно за произнасяне, то много ясно отразява каква е същността на болестта.

Представлява рядко, но животозастрашаващо заболяване, което се характеризира с особена комбинация от клинични находки и симптоми - треска, тромбоцитопения, неврологични отклонения, лекостепенно нарушение в бъбречната функция и образуване на тромбоцитни тромби в микроваскулатурата.

Конкретната причина за възникването ѝ все още е неизвестна на науката. За сметка на това, механизмът, по който се случва увредата е изучен и описан.

Тромботичната тромбоцитопенична пурпура може да засегне всеки орган или система, но въвличането от болестта на периферната кръв, централната нервна система и бъбреците е това, което дава изява на болестта, и по което лекарите я разпознават. Не е нужно да са налице всички белези на болестта, за да се започне лечение. То трябва да бъде от спешен порядък и обикновено е животоспасяващо. Самото лечение се състои в плазмафереза – обмяна на плазмата в организма – в комбинация с преливане на прясно замразена плазма. След съвременното лечение с плазмафереза повече от половината пациенти се възстановяват без трайни изменения в неврологичната и бъбречната функция.

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ст
    Станка Димитрова
    3 0
    18:19, 11 фев 2020
    Здравейте, това, което е написано за спешно кръводаряване, е особено важно. Плазмаферезата ще помогне много за подобряване на сътоянието й. Нека всеки, който може ,се отзове на този призив. Минала съм през подобна на тази ситуация и желая успех в започналото лечение.
  • 2
    Пм
    ПМ
    1 -1
    01:28, 12 фев 2020
    Възможно ли е в друг град да се дари кръв за този случай? Ще ми е трудно да отида до Пловдив или Асеновград, а бележките могат и по куриер да се изпратят до семейството.
Последни новини