16 °C

След СА и ГЕРБ пита за публичните регистри на сайта на общината

В сайта на Общината липсва публикувана информация за фирмите, с които тя има сключени договори за услуги и доставки. Примерът бе даден от ГЕРБ-съветниците в Асеновград на пресконференция в подкрепа на твърдението им за непрозрачно управление от страна на кметската администрация. На последната сесия зададох точно такъв въпрос, отговорът на кмета беше, че ако ние - съветниците, искаме, може да ни бъде предоставена въпросната информация. Но ако ние, като общински съветници, можем да я получим, как да я получат гражданите? Затова от ГЕРБ ще продължим да задаваме този въпрос. Категорични сме, че ангажиментите за откритост трябва да се изпълняват, заяви пред медиите Ангел Димитров.

Всъщност още на 17 май Съюз за Асеновград (СА) разпространи чрез медиите отворено писмо до кмета Емил Караиванов със следния текст: "Сдружение Съюз за Асеновград, граждани и родители питат Община Асеновград, кога ще въведе електронен регистър в сайта на Общината на всички възлагани от нея обществените поръчки-изпълнител, предмет, дата на сключване на договора, дата на започване на изпълнението, етапи на изпълнение и плащане, дата на завършване на поръчката, стойност на договора, предвидени неустойки. Сега се налага постоянно да се пита чрез актуални въпроси, задавани от общински съветници за всяка поръчка до къде е стигнала и какво се плаща. Ако се въведе регистъра за всички възлагани поръчки ще се гарантира прозрачност на разходваните общински средства и гражданите ще следят лесно за изпълнението им. Има неяснота в обществото какво става с довършването на пешеходния мост и обезопасяването му, изпълнението на поръчката за озеленяване и доставка на растителни видове, сезонното третиране на зелените площи против насекоми."

Писмото обаче не бе официално входирано и отговор от страна на общинското ръководство така и не последва. Малко по-късно на сесия съветникът от ГЕРБ Ангел Димитров вече постави въпроса, където му бе отговорено, че ако съветниците искат тази информация (за фирмите, изпълнители на услуги и доставки за общината), тя ще им бъде предоставена. Така и обаче не бе даден конкретен отговор ще бъде ли тя допълнена в Публичните регистри на сайта, където в момента могат да се намерят единствено фирмите - изпълнители на строително-ремонтни дейности на обекти, възложени от общината, на разпоредителни сделки с имоти общинска собственост (неактуализирано от март 2011 г.), на общинската собственост - публична и частна, и на предприети мерки относно извършителите на незаконно строителство(неактуализирано от 2008 г.).

Има също така данни за дружествата с общинско участие в капитал, за обособените части от общински търговски дружества(ОТД), общински нежилищни имоти и обекти на строит., невключени в имуществото на ОТ, за приватизационните договори, подлежащи на приватизационен контрол, сключени преди влизането в сила на ЗПС, както и справка за продажбите (за хода на приватизационния процес в общината). Справката е с последна дата 25 март 2011 г.

За това кой и срещу колко сади цветя, изработва луксозни рекламни каталози и/или филми, доставя гориво, извършна транспортна дейност и т.н. публично достъпна информация на сайта няма. Нито за спечелилите обществените поръчки, нито за тези, на които те са били директно възложени.

К.Нешева

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 14.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С намерение сте да се посветите на работните си ангажименти и няма да сбъркате. Шансовете ви за добър изход от предстояща делова среща са реални, но трябва да се постараете повече. Но не пренасяйте грижите си върху отношението ви към близките хора. Организирайте си излет сред природата, ще се обновите.
14 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес не са препоръчват участия във финансови операции и даване пари на заем. Повече време отделете на познатите ви неща, в които имате опит. Експериментите отложете за друг ден. Ще се заредите със свежи идеи и енергия, ако се посветите на занимания, развиващи интелектуалните ви и душевни качества.
14 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Като отговорни хора, ще се погрижите за задълженията си, оставяйки всичко останало на за по-късно. Общуването с приятели ще внесе повече настроение и желание за развлечения. Текат трансформации, които могат да повлияят на общото ви разположение, не се притеснявайте, ако се почувствате и раздразнителни.
14 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
И без особени усилия днес ще привличате вниманието на околните. Както в деловото си общуване, така и в личните си дела ще се изявите с качествата и уменията си, а защо не и с чара си. Ще получите изгодни оферти, някои от които имат отношение към бъдещия ви дом. Не семейните ще мислят за по-сериозно обвързване с партньора си.
14 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работите усилено по даден проект, в чийто успех сте абсолютно убедени. Бъдете готови за промени и противоречия с деловите партньори. До голяма степен от вас зависи дали преговорите ви ще имат резултат. Ще трябва да запазите спокойствие и да изложите ясно и точно позициите си. Ценно за вас ще се окаже намирането на верен съюзник.
14 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днешният ден е пълен с изненади, но част от тях едва ли ще ви удовлетворят. Имате конкретни очаквания за нещата, които ви се случват, но събитията днес напълно ще ги опровергаят. Въпреки това имате възможността да извлечете дивиденти от новото положение, затова не се колебайте да го сторите. В личен план направете вие крачката към подобрение.
14 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Не пропускайте момента да покажете какво можете, още повече, че той ще създаде предпоставки за финансов просперитет. Не ви липсва мотивация, а и сте наясно, че трябва да разчитате предимно на себе си. И ще се справите. Вслушвайте се в интуицията си и се водете от разума си.
14 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Превърнете идеите си в своя цел, станете активни и действайте. Наложете си да спазите уговорените срокове и ще се поздравите с придобивки. За съжаление около вас има хора, които не споделят амбициите ви и това може да ви огорчи. Силни сте и ще се справите. Вечерта си починете.
14 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Този ден ще е динамичен и изпълнен с разнообразни преживявания. Подходете с чувство за хумор към несгодите и не се поддавайте на колебание относно важни въпроси. Действайте уверено и обмисляйте всяка своя стъпка. Установявате контакти с важни хора, с които впоследствие ще имате съвместна работа.
14 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Шансовете да завоювате сърцето на желания човек днес са огромни за това не губете време. Направете най-оптимистичния план и го изпълнете докрай. Възможно е да не се придържате към плана и да импровизирате, важно е да постигнете целта си, а това със сигурност ще стане. Честито.
14 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Краят на работната седмица ще повиши напрежението на работното място. От много страни ще ви търсят за консултация и обяснения. Намерете време и за близките си, те очакват поетите от вас обещания да бъдат спазени. А вас ви очакват финансови придобивки и среща с желан човек.
14 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Дори и да сте се почувствали огорчени от неприемливо за вас мнение на партньорите ви, не падайте духом, и не си помисляйте за промяна на плановете си. Момента не е подходящ за това. Нещо повече. Заредете се с търпение, и спокойно обмислете кой и къде греши. Бъдете доволни от съдбата, че до вас имате добър човек, на когото можете да разчитате за съвет и помощ.
14 май 2021
Последни новини