Конституционният съд отряза Плевнелиев за Делян Пеевски

Недопустимо е искането на президента до Конституционния съд (КС) да обяви за противоконституционно решението на парламента от 19 юни 2013 г., с което беше отменено друго решение на парламента от 14 юни м. г. за избиране на Делян Пеевски за председател на ДАНС, съобщи “Правен свят”.

Конституционният съд е приел като становище по дело №21 от 2013 г. с мнозинство от 8 на 3 гласа. Решението е гласувано в отсъствието на съдия Кети Маркова, която е на почивка в чужбина.

На особено мнение са останали трима от съдиите – докладчикът Анастас Анастасов, Благовест Пунев и Румен Ненков. Тримата смятат, че искането на президента е допустимо, а решението на парламента е противоконституционно, защото няма посочено, а и съществуващо законово основание Народното събрание да отмени по своя инициатива собственото си решение за избор на мандатна длъжност, когато избраният е встъпил в длъжност.

Становищата за недопустимост на искането ще бъдат мотивирани в три отделни становища, тъй като конституционните съдии, които поддържат генерално тази теза, имат съвсем различни, даже взаимоизключващи се мотиви за недопустимостта. Нещо подобно се случи по делото за освобождаване на избора на Пламен Цеков като шеф на НЗОК.

Следобед КС ще обсъжда вече окончателно редактирания текст на мнозинството за недопустимостта, така че самото решение вероятно ще бъде публикувано на сайта на КС най-рано тази вечер или утре.

Източник: http://www.dnesplus.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини