Лидия Руменова оглави Сметната палата

След спор между ДПС и ГЕРБ парламентът избра Лидия Руменова за председател на Сметната палата. Номинацията на бившия член на одитния орган бе на БСП и ДПС.

„За” гласуваха единодушно 95 народни представители. Нямаше нито един "против" и "въздържал се", предаде БТА. ГЕРБ не участва във вота, защото нямало прозрачност и предварително изслушване.
"Атака" също не се включиха в гласуването.

След гласуването Руменова положи клетва.

При дебатите зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев заяви, че Руменова е завършила право в СУ "Св. К. Охридски", има "богат опит" в гражданското и трудовото право, в управлението на човешките ресурси, данъците, външния одит, в усвояването и развитието на чужди инвестиционни проекти.

Руменова е била главен юрисконсулт в МО, МТСП, експерт в МС, прокурор, съветник на премиера Сергей Станишев от 2005 до 2009 г., а от 2009 до 2011 г. е член на Сметната палата.

Менда Стоянова от ГЕРБ обаче коментира, че назначаването става бързо и тихо.

"Сестринските партии ДПС и „Атака” ще командват парада в Сметната палата. Това е кулоарната клюка. Не направихте малката крачка г-жа Руменова да се срещне с парламентарните групи, да каже каква е нейната визия, да търси подкрепа”, критикува тя, цитирана от "Фокус".

Стоянова призова Руменова да опровергае опасенията на ГЕРБ и да не прави чистки, нито партийно поръчани одити.

Цонев репликира, че досегашният шеф Валери Димитров бил член на НДСВ, когато го избрали, Руменова е безпартийна.

Самата тя заяви пред депутатите, че е отворен човек и може да работи с всички парламентарни групи, стига интересът им да е в една посока.

Целите й са "изграждане и укрепване на колегиалното начало", разработване на наръчника за одитната дейност и преразглеждане на годишната програма. Тя призова за синхронизиране на Сметната палата с другите одитни органи.
Според нея така ще се направи икономия на публични ресурси и ще се намали одитно-контролната тежест върху одитираните обекти.

По-рано лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви в кулоарите, че няма да подкрепят кандидатурата.Според него Сметната палата е поредната институция, която вече няма да съществува.

"Как може бивша съветничка на Станишев да дойде като институция и да одитира политическите партии?", попита той.

Според Закона за Сметната палата председателят и членовете се избират и освобождават от НС за срок от 7 г. Председателят не може да бъде преизбиран.
Със закона се връща колегиалното начало при управлението на палатата. Тя вече ще има 9 членове.

В началото на месеца президентът наложи вето на закона с мотив, че има възможност за политическо вмешателство.

Преди това депутатът от ЕНП Ингеборг Гресле намекна, че след промените в закона е възможен "гръцки сценарий" за България.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини