Портал “Култура” връчи първите си годишни награди за литература и хуманитаристика

Весела Ляхова, Теодора Димова, Александър Кьосев, Иван Еленков, Борис Христов и Иван Теофилов са носители на първите годишни награди на Портал "Култура" за принос в областта на културата и хуманитаристиката, които бяха представени днес, в Деня на народните будители в софийския книжен център "Гринуич".

Конкурсът беше учреден от фондация "Комунитас" в началото на годината и присъжда първа и втора награда с парично измерение от 5000 и 3000 лв. в три категории - проза (сборник с разкази, повест, роман), хуманитаристика и специална награда за цялостно творчество или изключителен принос в двете области.

Журито в състав Тони Николов, Калин Янакиев, Деян Енев, проф. Божидар Кунчев и Андрей Захариев връчи първа награда в категорията литература на Весела Ляхова за романа й "Бежанци" ("Жанет 45"), а втора - на Теодора Димова за "Влакът за Емаус" (Сиела).

За принос в хуманитаристиката първата награда беше присъдена на Александър Кьосев за професорския му труд, превърнал се в книгата "Караниците около четенето" ("Сиела"), която разглежда разбирането за четенето и читателя и статута им в историята на хуманитарните и социалните науки от края на XX век до днес.

Втората награда беше връчена на Иван Еленков за "Труд, радост, отдих и култура" от издателство "Рива" - две студии върху историята на идеологическото моделиране на всекидневието през епохата на комунизма. Първата изследва дейността на държавното предприятие "Труд и радост" (1941-44 г.), наследено от отечественофронтовска служба "Отдих и култура на трудещите се" (1945-48 г.), а втората - централизираното управление на културните процеси чрез феномена "културен календар".

Специалните награди бяха връчени на поетите Борис Христов за цялостно творчество и изключителен принос към българското слово (първа награда) и Иван Теофилов за неговата "Митология на погледа" ("Рива").

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини