Акушерка от столична болница е задържана за опит за умишлено убийство на бебе

Днес Софийска градска прокуратура привлече като обвиняема за опит за умишлено убийство на 4-дневно дете акушерка Е.К. от столична болница, съобщават от пресцентъра на МВР. Според събраните данни от разследването детето се е родило на 14 април без усложнения, било здраво. Три дни по-късно, на 17 април, дежурната акушерка била дневна смяна и продължила работата си в нощната смяна в отделението по неонатология , където  било и новороденото.  През нощта, около 2 ч. след полунощ, тя започнала да нанася множество удари с ръце и със стъклено шише за хранене по главата и тялото на бебето. Опитала се е да го задуши, притискайки с ръце врата му. От нападението Е.К. е причинила тежка мозъчно-черепна травма на детето, представляващо постоянно общо разстройство на здравето, опасно за живота.

Същия ден сутринта (18 април) дежурният акушер-гинеколог е установил понижен тонус на детето и е назначил изследвания и лечение. След няколко часа състоянието на бебето се влошило - понижен мускулен тонус на горните крайници, висока температура, болезнен плач и данни за оток на главата. Веднага новороденото е преведено за продължаване на лечението в друга столична  болница, където и към момента медицински екип полага усилия за лечението му. Именно от тази болница на 21 април е подаден сигнал в полицията. Незабавно е започнало разследване по случая, разпитани са множество свидетели, иззети са веществени и писмени доказателства, назначени съдебно-медицински експертизи.

На Е.К. е повдигнато обвинение за извършен опит за убийство на малолетното дете, намиращо се, поради възрастта си, в безпомощно състояние. Деянието е осъществено по особено мъчителен начин и с особена жестокост. Престъплението е останало недовършено, поради оказаната високо квалифицирана помощ от лекарите в болницата, в която детето е настанено впоследствие.

Е.К. е задържана с прокурорско постановление до 72 часа, прокуратурата ще внесе искане за постоянното й задържане под стража в Софийски градски съд.

Източник: Пресцентър МВР

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини