Гигантски Нилски буболечки шашкат Южна България

    Страшни не само на вид насекоми са се превръщат в истинска напаст за Южна България. В ранните дни на есента все повече българи, живеещи в Пазарджик, Пловдив, Асеновград и изобщо южни градове около големи реки, пропищяват от Lepthocerus patruelis. Огромната и сякаш бронирана буболечка е откривана по тераси, жилищни входове, прозорци, сблъскват се с тях дори накацали по прането.

    Ухапването й, освен че е много болезнено, не е никак безопасно. Гигантската буболечка е считана за най-голямата от вида на полутвърдокрилите в Европа. Други видове от същия род пък са най-едрите от разреда в световен мащаб. Нуждае се от много вода, тъй като това е естествената й среда на обитание и източник на храна. Лют хищник, който яде всичко, което мърда, любимото й меню са рибки, жаби, други насекоми.

    Lepthocerus patruelis или Нилската водоплавка е гигант от семейство Белостоматиди (Belostomatidae) - водни обитатели, достигащи 8-12 см дължина. Срещат се във водоеми по целия Балкански полуостров и доскоро се смяташе, че рядко достигат до България и то конкретно през лятото. В случая обаче са изследвани десетки екземпляри от различни места, включително от Тунджа в района на Казанлък, Марица близо до Капитан Андреево, Източните Родопи, река Арда, Кресненското дефиле, Струма.

    Нилската водоплавка е известна със засадите си, от които светкавично напада рибки и земноводни. Инжектира силно разяждаща течност и изсмуква жертвата. Семейство Belostomatidae са известни и с може би най-болезнените ухапвания на хора от насекоми, които не нанасят медицински поражения, но причиняват страдание.

    През последните години в Южна България се откриват все повече екземпляри, което е свидетелство, че се Нилската водоплавка се премества в нови територии на север, заради промените в климата и глобалното затопляне.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини