Скарлет Йохансон - слугинче с перлена обица

"Момичето с перлената обица" е може би най-известната картина на холандският художник Йоханес Вермеер (17 век). Така се случи, че дълго време издирвах едноименния филм с усещането, че ще ми достави удоволствие. И не грешах. След пороя от екъши, хорори и блудкави романтични истории, почти бях забравила, че киното всъщност е изкуство.

Филмът излиза по световните екрани през 2003 г., а у нас през 2005. Защо успях да го открия чак сега се дължи може би на факта, че първо не е американски (продукция на Великобритания и Люксембург) и второ, че в него няма убийства, което определено пречи да стане популярен.


"Момичето с перлената обица" не е просто филм, а прекрасна, изящна картина, нарисувана от Питър Уебър (режисьор), която излага една предполагаема теория относно създаването на прочутата картина. Блестяща роля на Скарлет Йохансон, чиято звезда изгрява същата година, само че с друг филм "Изгубени в превода". Много преди Йохансон да стане най-сексапилната актриса в Холивуд, тя показва невероятно майсторство изграждайки образа на слугинчето Грийт . Както картините, чието въздействие възприемаме само с очите си, така и филмът очарова с цветовете, погледите, мълчанието. Няма нужда от много думи, за да разберем изгарящата страст на мрачния художник (Колин Фърт), тъгата, невинността и любопитството в очите на прислужничката или завистта и желанието за внимание у дъщерята на Вермеер.
img1 Филмът е носител на наградата "Сан Себастиан", 2003 за операторско майсторство, "Камеримаж" 3 (фестивал за операторско майсторство) –"Бронзова жаба", Награда на Лосанжелиската критика за операторско майсторство,както и 10 номинации от Британската академия, вкл. за най-добър британски филм.

Картината днес се съхранява в Хага, музея Маурицхойс.

Д.А.
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини