Откриват дигитална изложба с шедьоври на Леонардо

Дигитална изложба с 15 творби шедьоври на Леонардо да Винчи организират от 7 юни до 31 август във Винчи, до Флоренция. Експозицията „Невъзможният Леонардо" ще бъде открита в църквата „Санта Кроче". Изложбата е по идея на националната телевизия РАИ и се организира със сътрудничеството на община Винчи.

Сред дигиталните репродукции на творби на Леонардо, които ще бъдат изложени, са „Мона Лиза", „Дамата с хермелина", „Тайната вечеря" и др.

Идеята да се съчетаят в едно иначе „невъзможни изложби" е плод на кризата, засегнала музеите в света, както и на позицията, че в епохата на дигиталното възпроизвеждане на шедьоврите на изкуството репродукциите трябва да бъдат закриляни и оценявани по същия начин, както се прави и с оригиналните творби.

Причина за настоящата изложба е и фактът, че все повече директори на музеи отказват да отстъпят за изложби в други музеи или галерии съхраняваните от тях произведения. Към всичко това се добавят и „невъзможните" цени на застрахователните компании, искани за осигуряването на творбите при пътуването им, коментира вестник „Стампа".

Източник: prontosofia.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини