Фалшиви полицаи откраднаха 15 картини

Крадци, преоблечени като полицаи отмъкнаха 15 картини на аржентинския художник Антонио Берни по време на транспортирането им, съобщава France Presse.

Картините се превозвали от предградие на Буенос Айрес до Националния музей за изящни изкуства. Ръководителят на транспортната фирма разказва, че крадците спрели фургона с картините, запрашили шофьора с оръжие, пренесли платната в своя фургон и потеглили.

Картините нямат голяма търговска стойност, поради факта, че не могат да се продадат нелегално извън Аржентина – каза министърът на културата Хосе Нун. В същото време те са огромна културна ценност и тяхната загуба е значителна. Информационната агенция обаче споменава, че картини на Берни се продават за стотици хиляди долари на международните аукциони.

Антонио Берни е роден през 1905 година, а през 1930 година се превръща в един от основателите на „новия реализъм" в Аржентина. Художникът рисува предимно портрети и битови сцени, както и няколко стенописа в Буеност Айрес и Ню Йорк на тема живота и историята на аржентинския народ. Берни умира през 1981 година.


Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини