Най-богатият художник свали цените

Най-влиятелният човек в света на изкуството, а и най-богатият жив художник - Деймиън Хирст, обяви че световната икономическа криза е ударила и пазара на съвременно изкуство и за това ще свали цените на картините си. "Мисля, че изкуството струва толкова, колкото са готови да платят за него", казва Хирст пред The Independent.

През септември 2008 година Sotheby`s продаде картини на художника за сумата от 206 милиона долара. В ноември обаче интересът към произведенията му рязко спадна. На проведеният на 13 ноември търг от къщата Phillips de Pury & Co никой не се престраши да купи картината на Хирст "Beautiful Artemis Thor Neptune Odin Delusional Sapphic Inspirational Hypnosis Painting", оценявана между 3 и 4 милиона долара.

През ноември бе регистриран спад в продажбите на произведения на съвременното изкуство. От пазара се отсръпнаха новите колекционери от Русия и Близкия Изток и цените слязоха на нива от 2006 година.Според специалистите тази тенденция ще продължи още известно време.Следващият търг, който ще бъде покозателен за състоянието на пазара, ще е през февруари 2009 година, когато за продажба ще бъде предложена колекцията на покойният Ив Сен Лоран.


Още по темата :
http://www.independent.co.uk/arts-entertainment/art/news/arts-too-expensive-says-hirst-worth-163200m-1021669.html

http://www.lenta.ru/news/2008/11/17/hirst/
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини