Плащаме най-високата лихвата за забавени вноски от целия ЕС

Реформаторите били предложили намаляване на лихвата за плащанията за оборудването на АЕЦ "Белене". "Много преди арбитражното решение за „Белене“ сме предложили намаляване на държавната лихва за забава, въз основа на която са изчислени и лихвените плащания по отношение на арбитражното решение. 

Това го видяхме от една справка, изпратена от адвокатското дружество и качена на сайта на Министерството на енергетиката", заяви пред БНР депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров.

"Ако държавната лихва за забава бъде намалена, както ние предлагаме, от 10 на 8 процента за фирмите, тоест да стане +8, а за гражданите да стане основният лихвен процент +4 процента, това ще има освен благоприятен ефект в случаите, когато хората закъсняват със своите плащания към топлофикациите, сметките за ток, за вода и т. н., отношенията с банки, погасяването на кредити…", обясни икономистът.

Димитров пояснява, че освен в тези случаи, би помогнало и за намаляване на разходите, свързани с арбитражното решение с поне 20 процента или 60 000 лева на ден. Това не е малко. Ако законопроектът бъде приет, той ще се отрази само на лихвите от деня след приемането му.

Според него, най-убедителният аргумент за приемането на този законопроект е, че е прегледана много подробно практиката в повечето европейски страни. Оказало се, че в България законната лихва за забава е една от най-високите в целия Европейски съюз.  "Вместо да има компенсиращ характер, има наказателен, санкциониращ характер. Това е доста убедителен аргумент например, че в страни като Германия, ако искате, в 21 от 28 държави е по-ниска от България", каза Димитров.

ЕК има стриктни процедури да разрешава подобни плащания, които представляват държавна помощ, изтъкна Димитров и отново подчерта важността на създаването на новата временна анкетна комисия , която да провери всички сделки за „Белене“.

Ако не разследваме станалото с Белене, разходите по проекта няма да спрат сега, категоричен е Димитров, според когото решението на Арбитражния съд дава да се разбере, че „това плащане далеч няма да е последното“, тъй като предстои плащането на 10% от стойността на втория реактор, но тя не е уточнена.

Ако за сделки като тази за "Белене", ако за това, което се случи около КТБ, нашето общество, на всички нива, не потърсим отговорност, имайте предвид, постоянно ще ни се случват такива неща. Защото хората, които са замесени, ще си кажат: "Ами ето, направихме тези сделки или източихме тази банка и никаква отговорност не ни беше потърсена". Те утре ще мислят как да го направят трети път, четвърти път.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини