20 % спад в себестойността на недвижимите имоти

"Спад от 20 % в себестойността на новото строителство", прогнозира Николай Пехливанов, изпълнителен директор и собственик на Green Life, пише Монитор.

"Досега цените в строителството нарастваха главоломно поради две причини", поясни той - скока в горивата и неконтролируемия ръст на цените на парцели.

"Важен фактор е изключително високата средна заплата за заетите в сектора поради недостиг на работници. Стигна се дотам, че собственици ни смятаха предварително печалбата на база РЗП на бъдещата сграда на следния принцип: ако продавате на 1500 евро квадрата, 500 ви е себестойността на строителството, 500 за парцела и ви остават 500 евро - печалба", разказа Пехливанов.

"Сега обаче строителство на обекти с по 200-300 апартамента е невъзможно, а терени за строителство се предлагат в изобилие", допълни той.

По думите на Пехливанов инвестиционните фондове са вече с изпразнени каси и нямат бюджети за финансиране на нови обекти.

"Съветвам колегите да се договарят за 50 % от исканата от собствениците на парцели сума", добави той.

Според специалисти на пазара ще оцелеят тези, които съвместяват инвестицията със строителния процес. Тепърва предстои да се строят предимно кооперации, а инвеститорите ще бягат от изграждането на големи комплекси.

"Прекалено висок се оказа разходът за експлоатация и поддръжка, който живеещите трябва да плащат ежемесечно", обясни Пехливанов. Той допълни, че преобладаващата част от този тип жилища са построени в райони без канализация и пътна инфраструктура, като "Витоша" и "Манастирски ливади" и въпреки надеждите, че такива ще бъдат изградени с помощта на държавата, по всичко личи, че комплексите ще останат на сегашното си положение.

Затова новата тенденция е да се върне строителството на по-малки кооперации, както е било около 2000 г. От готовите жилища най-малко ще бъдат засегнати цените в най-ниския и най-високия сегмент, но между тях ще се усетят сериозни спадове, продължи Пехливанов.

Шефът на Green Life предупреди, че в настоящия момент изключително изгодни цени "на зелено" са много рисково вложение, защото по всяка вероятност става дума за инвеститор, който разчита на предварителни плащания, за да строи.

Тенденцията в новото качествено строителство е купувачите да влизат в домове, които не приличат на пещери отвътре, но с външна врата и нова дограма, а от вратата да могат да обуят пантофи и да мислят само за естетиката.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини