Показват 50 вотива от РИМ-Хасково в изложба в Етнографския музей в София

    РИМ-Хасково участва с 50 свои експонати в изложбата на Националния етнографски музей при БАН.

    Терминът вотив се извежда от латинската дума ex-voto и на български най-общо означава вричане, оброк. Думата оброк се използва както за акта на самото обричане или обещание, така и за обречения предмет. Почти всичко, без оглед на размер, тегло, форма, а понякога и функции, може да се превърне в оброк, ако е посветено на божество. Този начин на поднасяне на дар на боговете, съчетан с молба, води началото си още от неолита.

    Вотивите от фонда на РИМ-Хасково са произведения на примитивното златарско изкуство и част от дребната металопластика. Предназначението им е свързано с лечебната практика по нашите земи. Символично и схематично те изобразяват болния орган или конкретния проблем на молещия за помощ. 

    Почти всички вотиви са изработени от сребърна или медна пластинка, изрязана във формата на човешко тяло или част от него. Някои от тях имат халкичка за носене на синджир, под дрехите – “на голо”, за да се засили предпазно-лечебната им функция.

    Лечебни качества вотивите придобиват след като бъдат осветени в църква. Нужно е търсещият помощ с дълбока вяра да отправи молбата си към определен светец или светица, поставяйки вотива на съответната икона.  Такива вотиви-амулети са носени от болни деца; жени, които абортират; мъже, които отиват на война.

    Куратор на изложбата е д-р Иглика Мишкова, а самите експонати могат да бъдат видени в Огледалната зала на Националния етнографски музей до началото на февруари следващата година. 

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини