Иновации и технологии в жилищата: Къде сме на картата

"Устойчивото строителство е ново за България. За нас е най-важно да видим какъв е ефектът от строителството върху околната среда и доколко сградата е комфортна.

В София вече се случват мащабни проекти, но сме много назад в картата". Това обясни инвеститорът Мартин Янев пред "Bulgaria ON AIR".

Носителят на наградата "Сграда на годината" посочи, че такъв тип строителство излиза малко по-скъпо от стандартното, но това се възвръща доста бързо и комфортът за обитаване е различен.

Жури от 40 човека е оценило 10-те избрани проекта и отличава сградата на Мартин Янев, която е проектирана чрез най-разпространения метод от трите най-известни в света.

Проектът е дело на британски архитекти с клон в България.

"Предимствата са здравословната среда, шумоизолацията, осветеността, енергийната ефективност. Фасадата е вентилируема, една сграда трябва да диша", каза още Янев.

Той добави, че отоплението в такива сгради е от независими енергийни източници, а една от мечтите му е София да достигне поне Будапеща и да се превърне в устойчив град.

"Не може да претендираш, че си "зелена" сграда и да имаш засадени няколко дървета в двора, а няколко апартамента да гледат към планината", уточни Мартин Янев.

Той е на мнение, че голяма част от панелките трябва да бъдат санирани и трябва да се обърне внимание на сградите в центъра, които са доста занемарени.                               

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини