Водороден Mercedes B-Class F-Cell

Може да изминава до 400 км с едно зареждане

Мнозина смятат, че инфраструктурата за водороден автомобил не е налице и всъщност до голяма степен са прави. Напоследък имаше известен напредък в тази насока, но като дистрибуцията изглежда да куца. Honda обаче не позволиха това да ги спре и започнаха да произвеждат водороден автомобил. Сега и Mercedes Benz решават да се присъединят към тях, като представят първия си сериен автомобил с горивни клетки: новия B-Class F-Cell.

Екологичният електрически автомобил се представя по-добре от своя 2-литров бензинов събрат и е напълно годен за ежедневно каране. Съответно системата с нулеви вредни емисии постига еквивалента на 3.31 л/100 км с дизелово гориво. Производството на B-Class F-Cell е готово да започне в края на 2009 година, като първоначално обемът няма да е особено голям. Първите около 200 бройки ще бъдат доставени на клиенти от Европа и САЩ в началото на следващата година.

Технологичното „сърце” на колата е доста компактно. Става дума за системата с горивни клетки, в която газообразният водород реагира с кислорода от атмосферата при налягане от 700 бара. По този начин се генерира енергия за електрическия мотор. Горивната система на B-Class F-Cell е способна да запалва при доста ниски температури, като от Mercedes споменават дори температури от минус 25 градуса. С едно зареждане пък могат да бъдат изминати около 400 км.

Максималната мощност на електрическия мотор възлиза на 136 к.с., а въртящият момент – на 290 Нм. Всичко това е на разположение още при 0 об/мин. Подобно на хибридите с двигатели с вътрешно горене, B-Class F-Cell ползва литиево-йонна батерия с мощност от 35 кВ и капацитет от 1.4 кВч. Тя се ползва да съхранява енергия от система за регенериране на енергия при спиране, като при необходимост може да увеличава мощността на мотора.

От Mercedes Benz признават, че все още е нужно да се развива мрежата от водородни станции, преди автомобилите с нулеви емисии да станат масови. И за да стане това възможно, автомобилният производител работи съвместно с правителството, енергийните власти и нефтените компании в съвместни проекти на места като Хамбург, Щутгарт и Калифорния. Идеята е да се оптимизира водородната инфраструктура.

Източник: rs-auto.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини