Сбогом, Mercedes McLaren SLR!

В момента се произвеждат последните бройки от Mercedes McLaren SLR Stirling Moss, с което практически приключва една истинска ера за страхотния суперавтомобил. Как започна всичко?
 
През 2004 година се появи за пръв път серийният вариант на Mercedes McLaren SLR Coupe, като с него двете компании зад гърба му бяха решили съвместно да възродят легендарната история за състезателните SLR моделите от 50-те години на миналия век. Оттогава се появиха пет различни версии във фамилията на SLR – две купета, два роудстъра и специфичния спийдстър SLR Stirling Moss. 

„Базовите” варианти Coupe и Roadster на SLR са оборудвани с 5.5-литров V8 двигател с мощност от 626 к.с. В последствие бе представена спецификация 722 Edition, при която мощността скочи на 650 к.с. Най-интересният моделобаче е SLR Stirling Moss. 

Историята в основата на модела е около състезателния пилот Стърлинг Мос, който печели първата си Гран при от Формула 1 с Mercedes Benz. След това сензационно печели надпреварата Миле Миля от 1955 година, като тогава управлява 300 SLR. Колата, която ще носи неговото име, притежава идентичен V8 двигател с компресор като в стандартния SLR, въпреки че мощността е сравнима с тази на SL65 AMG Black Series ... със своите 650 к.с. максимална скорост от 350 км/ч. Единствените, които имат шанса да се сдобият с въпросния суперавтомобил, ще бъдат само настоящите собственици на SLR.

Последната версия на SLR се различава доста от настоящия модел, на който е базирана. Най-очевидното е фактът, че автомобилът ще е напълно открит. И за тези, които ще кажат, че има кабрио версия на модела, ще отговорим, че става дума за модел, който е без предно стъкло. За щастие, вертикално вдигащите се врати остават. Всъщност дизайнът доста напомня на предишния C16 Speedster, базиран на Corvette, който бе направен от Callaway.

Водачът и пътникът до него ще бъдат защитени само от малък дефлектор. Същевременно новият дизайн означава, че автомобилът ще може да ускорява до 300 км/ч за само 26 секунди. Съответно максималната скорост ще бъде 350 км/ч – 13 км/ч повече от настоящия SLR 722.

За представянето допринася и леката маса на автомобила.  Редуцирането й се получава с  помощта на по-интензивното използване на въглеродни влакна, както и благодарение на новите карбоново-керамични спирачки и новата система за отработените газове. Специалното издание ще струва около 450 000 евро. 

Досега са произведени общо 2000 бройки от SLR, което е значително повече от конкурентите му в този сегмент. Бройките от SLR Stirling Moss обаче са едва 75. Съответно с края на производството на спийдстъра ще бъде финализирано и производството на фамилията SLR. С това отношенията между McLaren и Mercedes официално приключват.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини