Защо учени ближат камъни, рециклиране на мъртви паяци и другите лауреати на Шнобелови награди

Рециклирането на мъртви паяци, преброяването на космите в носа при трупове и обяснението защо учените ближат камъни са сред печелившите постижения при тазгодишните Антинобелови награди, наградите за смешни научни открития за 2023 г., съобщава АП.

Според организаторите Антинобеловата награда се присъжда „за постижения, които първо те карат да се засмееш, а после - да се замислиш“. Тя е учредена през 1991 г. от списание „Годишник на невероятните изследвания“ като пародия на Нобеловите награди. Названието е игра на думи от английското Ig-Nobel, което звучи като „неблагороден“. Отличията носят на лауреатите сумата от 10 трилиона зимбабвийски долара, които са около 40 американски цента в годината на издаване на банкнотата.

33-ата годишна церемония по награждаването беше предварително записано онлайн събитие, вместо предишните церемонии на живо в Харвардския университет. Бяха раздадени десет Шнобелови награди на научни екипи и отделни изследователи от целия свят.

Сред победителите е Ян Залашевич от Полша, който спечели наградата за химия и геология, след като обясни защо много учени обичат да ближат камъни.

„Облизването на скалата, разбира се, е част от арсенала от изпитани техники на геолозите и палеонтолозите“, пише Залашевич в бюлетина на Палеонтологичната асоциация и добавя: „Намокрянето на повърхността позволява структурата на вкаменелости и минерали да се открои рязко, вместо да се губи в пресичащите се микроотражения и микропречупвания, характерни за сухата повърхност“.

Екип от учени от Индия, Китай, Малайзия и Съединените щати взеха наградата за машиностроене за изследването си за рециклиране на мъртви паяци, които да бъдат използвани като инструменти за захващане.

„Полезните свойства на биотичните материали, усъвършенствани от природата с течение на времето, елиминират необходимостта от изкуствено инженерство. Ние предлагаме прилагането на биотичните материали като готови за употреба роботизирани компоненти и се фокусираме върху използването на нежив паяк като полезен пример за захващане при приложения в роботиката“, пишат учените в сп. „Адвансд сайънс“.

Наградата за литература отиде при учени от Франция, Великобритания, Малайзия и Финландия за изследване на усещанията, които хората изпитват, когато повтарят една и съща дума много, много, много, много, много пъти

В общественото здравеопазване отличието е за южнокорейски учен за изобретяването му на „Станфордската тоалетна“ - устройство, което използва различни технологии за „наблюдение и бърз анализ на човешките отпадъци“.

В областта на комуникациите начело излязоха учени от Аржентина, Испания, Колумбия, Чили, Китай и САЩ за изучаване на умствената дейност на хора, „които могат да говорят отзад напред“.   

В областта на медицината лаурети тази година са учени от САЩ, Канада, Македония, Иран и Виетнам за изследването им дали броят на космите във всяка от двете ноздри на човек е еднакъв.
     
В областта на образованието отличието е за екип учени от Китай, Канада, Великобритания, Холандия, Ирландия, САЩ и Япония, провели задълбочено методическо изследване на скуката сред учители и ученици;
     
Наградата в областта на  психологията е за трима учени от Съединените щати за експериментално наблюдение на градска улица, което имало за цел да установи колко минувачи спират да погледнат нагоре, когато видят непознати да гледат нагоре.

Отличието по физика отива при учени от Испания, Галисия, Швейцария, Франция и Обединеното кралство, които са се посветили на измерване на степента, в която сексуалната активност на рибата хамсия влияе на смесването на океанската вода.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини