Асеновград се побратимява със сръбския Димитровград

Със седми пореден побратим ще се сдобие скоро Асеновград, видно от докладната на кмета Емил Караиванов до Общинския съвет.

След гръцките Килкиш и Науса, турските Дериндже и Бергама, Прилеп (Македония) и руския Старий Оскол, в редицата на побратимените ни градове ще се нареди и сръбският Димитровград.

Ограничение в броя на градове, с които общината да влиза в братско-дружески контакти, няма. Вземането на такова решение обаче е в правомощията на местния парламент, поради което на сесията в края на месеца ще научим дали Димитровград, известен още като Цариброд, ще се намери в списъка на станимашките градове-партньори. За сръбския град Асеновград ще е 6-ият побратимен град от България.

Димитровград е разположен в Западните покрайнини (източната част на Сърбия), близо до границата. Център на едноименната община, наричана също Цариброд, която влиза в състава на Пиротски окръг. 

До 1920 г. е център на околия в Царство България. Ньойският договор, подписан през 1919 г., изключва района, в който се намира градът, заедно и с други части от България по границата с Гърция, Сърбия, Македония и Турция.

Между 1941 и 1944 г. Цариброд е в пределите на България.

По данни от преброяването от 1991 година в община Цариброд са живели около 14 000 души. Мнозинство от нейните жители тогава се самоопределят като българи, докато преброяването от 2002 показва смесено население с превес на етническите българи.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини