Общината дължи по 2 лева на всеки пенсионер, стъпил на Асенова крепост в последните 60 дни

Въпреки решението на Общинския съвет входът за посещение на Асенова крепост да бъде намален за пенсионери от 3 лв. на 1 лв., събиращите таксите явно нямат ни най-малка представа за това.

Вече близо 3 месеца бабите и дядовците, запътили се бодро-бодро към крепостта, обнадеждени от добрата новина, че само срещу левче на човек могат да разгледат обновения комплекс, се сблъскват челно с реалността, озовавайки се пред табелата с цените. Там съвсем ясно и категорично пише, че те могат да посетят крепостта на Асеня срещу 3 /три/ лева. Протестите им биват парирани о време и безкомпромисно от насрещната страна с твърдението, че никой не им е свел до знанието въпросното "нещо". "Нещото" всъщност е "Наредба за изменение и допълнение на Наредба за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги на територията на община Асеновград", където в раздел "Услуги, предоставени от музеите" е прието изменение и допълнение, според което освен за ученици и студенти, 1 лев става и таксата за пенсионери. Справедливо, нали? Предвид мизерните пенсии на голямата част от побелелите ни съграждани, едва ли някой би оспорил подобно добро решение. И съветниците не са го направили. Дали са своето единодушно съгласие за това на сесията на 19 декември 2012 г.

Според момчетата на входа на Асенова крепост обаче такава наредба....няма. Ами няма и да има за тях, ако никой не им я сведе до знанието. Въпросът в случая е - няма кой ли? Няма кога ли? Комуникация между различните звена в общината ли нещо куца? Телефоните ли не работят? Трудно се пише нова табела с 4-5 реда ли? Как да не се чуди човек... Нещо толкова дребно, да се окаже нещо толкова проблемно и за такъв период от време. Ами вземете я сменете най-накрая тази табела, господа общинари! За вас 2 лева отгоре може и да са нищо, но за бабите и дядовците ни са 1 хляб и 1 мляко - основната им храна в последните години.

Още в средата на февруари от Историческия музей са реагирали на оплакването на своите възрастни съграждани, че наредбата не се спазва, и са обещали да разпоредят персонала да се запознае с нея. До днес, 6 март, обаче това очевадно не е станало. Няма как да е иначе. Съдейки по табелата с цените и след бърз разговор с момчетата до нея, се оказа, че те....не знаят "нещото". Ами да, общината, Историческият музей, Туристическият инфоцентър са тоооолкова далеч едини от други, че е контактът явно трябва да го осъществи Джоди Фостър, свикнала да преодолява непреодолими пространства.

Друг е въпросът, че табелата с цените за вход е закачена на чисто новата, току-що поставена красива метална ограда. А изменението в Наредбата, спомняте ли си, е от 19 декември...

К.Нешева

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини