140 г. от рождението на Таню войвода, музеят в Асеновград отбелязва с изложба

Тане Николов в Скопие през 1941 г.

Навършват се 140 г. от рождението на войводата Тане Николов, известен още като Таню войвода. По този повод Историческият музей в Асеновград представя изложба от лични вещи и богата колекция фотоси на войводата, проследяващи неговите живот и дело.

Тане Николов е една от най-емблематичните фигури на национално-освободителните борби през първата половина на XX век - революционер, виден деец на национално-освободителното движение на българите в Македония и Тракия, войвода на Вътрешната македоно-одринска и Вътрешната тракийска революционна организация, участник във войните за национално обединение. Умира на 19 януари 1947 в кауша на Асеновградския милиционерски участък от смърт чрез обесване (вероятно самообесване).

За него директорът на Регионалния Исторически музей в Пловдив Стефан Шивачев казва: "Дълги години името на големия българин и патриот войводата Таню Николов тънеше в забрава. Когато на двадесет и няколко години си загърбил обикновените човешки ценности - семейство, деца, имот, богатство и си поел пътя на борбата с минималните шансове да оцелееш, не може да не грешиш. Самият Таню Николов на стари години ще признае, че най-голямата грешка в живота му е, че не е създал отново свое семейство, не е имал деца, за да изпита и обикновените човешки радости. Неговото дарение за Дома за сираци в Асеновград, който днес носи името му, (б.р. Таню Николов завещава на общинското детско сиропиталище в Асеновград недвижим имот от една мелница на вода и електрическа енергия с всички машини и съоръжения, със застроени 180 кв.м и незастроени 920 кв.м места, заедно с овощна градина и нива от около 5 дка), е напълно в съзвучие със съвременния повик за благотворителност и милосърдие и общочовешките ценности."
Изложбата в Историческия музей се открива днес в 17.30 ч.
Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини