Депутатите професионалисти по приятелство с народите, асеновградските и те

Отляво на дясно: Илия Пашев, Силвия Хубенова, приятел от Лапландия и Христо Грудев в Асеновград при посрещане на някоя от предишните Нови години.

Снимка: Архив Община Асеновград

Русия. Страната, към която българинът винаги е имал особено отношение - от почти любовно до крайно отрицателно, но никога безразлично, никога равнодушно. И народните представители в 41-то НС не правят никаква разлика в това отношение.

Почти всеки втори от 240-те ексдепутати е член на групата за приятелство с Русия, сочи справка на сайта на парламента. Точният им брой е 105. За сравнение следващият по големина приятелски клуб - този за връзки с Италия, е събрал на едно място 65 от слугите на народа. Трета по големина е групата на САЩ с 61 дружески настроени депутати от всички цветове. Нито в една от трите обаче се е записал депутат от Асеновград. Единствената асеновградска следа там е присъствието на Джевдет Чакъров. Той е отдал 3/24 от приятелството си на споменатите страни и народи. Останалите 21/24 от сантиментите си е разпределил между Бразилия, Великобритания, Виетнам, Германия, Индонезия, Италия, Казахстан, Косово, Канада, Индия, Китай, Куба, Кувейт, Норвегия, Полша, Тайланд, Финландия, Франция, Холандия, Чили и Япония.

Макар Силвия Хубенова и Илия Пашев да не са отдали заслуженото на братушките и Чичо Сам, твърдо следват по петите своя съгражданин. Тя е приятел-член в общо 13 групи, на 1 от които дори е председател в последната една година - тази за добри отношения между България и Швейцария. Иначе е редова фенка в групите за контакти с Албания, Беларус, Босна и Херцеговина, Гватемала, Грузия, Естония, Индонезия, Испания, Молдова, Холандия, Тунис и Косово.

Другият ексдепутат от ГЕРБ е по-скромен в проявите си на дружески чувства. Илия Пашев членува в едва 5 групи (Аржентина, Австралия, Китай, Япония и Тунис), което на фона на общия порив към международно сътрудничество (при някои до ръба на пристрастяването), си е направо скромност, свитост, едно нищо.

Прави впечатление обаче, че нито Хубенова, нито Пашев са изгаряли от желание да са приятели със страни от Близкия и Далечния Изток. Не са кандисали на дружба ни с Афганистан, ни със Сирия, ни с Пакистан, ни дори с КНДР. Но пък то и кой ли от 240-те е - това са най-малобройните депутатски дружинки, членовете им не надвишават 9.

Членуването в група за приятелство в НС е свободно избираемо и "таван" като брой страни няма. Черно на бяло правилникът не поставя ограничение. Участието в такава група се възприема като израз на свободна воля и интерес. Разбира се, всички депутати са убедени и живеят с категоричното убеждение, че допринасят сериозно за развитието на двустранните отношения. Но нека не се лъжем - основната съблазън в тази дейност е възможността за безплатни задгранични командировки и пътувания до страните, легнали им толкова на сърце. Или както сам един от по-бившите депутати беше обяснил що е това "група за приятелство в НС", това чисто и просто е парламентарен туризъм, под иначе утвърдена форма за контакти с колеги зад граница.  

От всички 240 депутати едва неколцина са тези, които не са се записали в каквито и да било групи за приятелство. Председателят Цецка Цачева например не е член на нито един от фенклубовете.

К.Нешева

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини