Специалисти от чужбина ще доказват, че ваксината на Ники не е експериментална

Второто заседние по делото "Николай Иванов срещу МЗ" ще се проведе на 5-ти февруари. Дотогава асеновградчанинът и защитата му трябва да намерят и осигурят присъствие в съдебната зала (или жива връзка) на двама специалисти от чужбина, един от които от болницата в Навара, Памплона, в която Ники се лекува. Освен това те трябва да докажат документално откога въпросната ваксина се използва в Испания. Причината да се търсят вещи лица извън страната е, че у нас тя не се прилага и лечението с нея и до днес е смятано за експериментално.

Николай съди държавата, за да му се възстанови сумата, която е платил за ваксини в испанската клиника. "Отписан" предварително от български лекари, в клиниката в Навара младият мъж минава курс на лечение, благодарение на което е жив и здрав. В момента не приема никакви лекарства, чувства се повече от добре. Контролният му преглед на иберийския полуостров предстои през март.

Диагнозата рак на дебелото черво е поставена на Николай Иванов преди 4 години в асеновградската болница. Лекарите установяват, че тежката болест е в напреднал стадий и го насочват за лечение в София. След две операции там му заявяват, че има не повече от месец-два живот. Семейството не се примирява и се насочва да търси спасение в чужбина. Открива частната клиника в Навара, Памплона. Испанските медиците му заявяват, че не е бил лекуван правилно. Момчето претърпява серия от операции, терапии и най-важното - за него е направена индивидуална ваксина. Последната такава му е поставена преди няколко месеца. Профилактичните прегледи и скенери оттогава досега показват, че организмът му е чист.

Връщайки се в родината, Ники поисква от Министерството на здравеопазването да му отпуснат пари за ваксините, за да плати на клиниката. Чиновниците обаче са категорични, че се плаща само за лечение по утвърдени практики. В отговор от испанското лечебно заведение изпращат писмо, че ваксината всъщност не е експериментална, а се ползва в Европейския съюз още от 2006 г.

Това, което ние можем да направим за Николай, е да продължим да му показваме подкрепата си като изпратим поне  един SMS с текст DMS NIKOLAY на единния дарителски номер 17 777. Цената е 1 лв. за всички мобилни оператори, за абонатите с предплатени минути - 1,20 лв.

Дарителска банкова сметка е: Николай Владимиров Иванов Банка: ОББ IBAN: BG56 UBBS 8002 1088 4983 30 BIC: UBBSBGSF.

К.Нешева

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини