Бойци на ”Ислямска държава” обезглавиха 21 копти

Групировката "Ислямска държава" публикува днес видеозапис, претендиращ, че показва обезглавяването от нея на 21 египетски християни копти, отвлечени в Либия.
На записа се вижда как облечени в черни дрехи бойци водят пленниците на морския бряг, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Облечените в оранжеви комбинезони заложници, заловени в края на миналата година, биват принудени да паднат на колене, след което биват обезглавени. Записът бил публикуван в Туитър в профила на уебсайт, подкрепящ групировката.
Ислямистки милиции в Либия неотдавна обвиниха Египет, че бил изпратил самолети да бомбардират техни позиции, най-вече в Триполи. Кайро отрича да го е правил.

Президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси обяви седемдневен национален траур за "жертвите на терора", съобщи ТАСС.

Той заяви вчера, че страната му си запазва правото да отговори по свое усмотрение и в подходящо време на обезглавяването на 21 копти от "Ислямска държава" в Либия, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.

Кайро ще избере "необходимите средства и подходящото време, за да отмъсти за кръвта на нашите мъченици", заяви президентът по националната телевизия.

Ас Сиси заяви също, че е наредил да се вземат мерки за предотвратяване на пътувания на египтяни до Либия.

САЩ: Гнусен акт

Белият дом осъди убийството на 21 копти в Либия от "Ислямска държава" и призова за политическо решение на конфликта в тази страна, предаде Ройтерс.
"Безсмисленото убийство на невинни е поредният от многото отвратителни действия, извършени от свързани с ИД терористи срещу хората в региона, включително убийствата на десетки египетски войници в Синай", заяви говорителят на Белия дом Джош Ърнест.

"Това само допълнително стимули международната общност да се обединява срещу "Ислямска държава", подчерта той.

"Този гнусен акт още веднъж изтъква спешната необходимост от политическо решение на конфликта в Либия, продължаването на който само носи полза на терористични групи", включително "Ислямска държава", добави говорителят.

Либия е в хаос

В Либия не стихват боевете между войските на централната власт и групировките от проислямисткия алианс "Либийска зора", поели в края на лятото контрола над Триполи, сред които е и "Ансар аш Шария".

Ислямистите подкрепят нелегитимния вече бивш временен парламент и "алтернативното правителство" начело с Омар ал Хаси, което не е признато от международната общност. В сблъсъците от последните месеци загинаха стотици, напомня агенцията.

След свалянето на Муамар Кадафи през 2011 г. в края на конфликт, продължил осем месеца, различни милиции, които се бореха срещу него, сега си оспорват властта в страната, изпаднала в хаос. Поради липса на добре обучена редовна армия и полиция Триполи не успява да наложи контрол над десетките опълчения.

Две правителства и два парламента си оспорват властта.

Правителството на Абдулах ат Тани обяви обща мобилизация за борба с радикалните милиции. Кабинетът прикани международната общност да вдигне ограниченията върху оръжейните доставки от чужбина за либийските правителствени войски, а местните племена - да подпомогнат властите, за да бъдат ликвидирани терористичните групировки.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини