Идеите на Тръмп вещаят търговски войни и лагери за бездомници

В случай че спечели втори мандат в Белия дом, кандидатът за президент Доналд Тръмп ще се противопостави на политическите си опоненти, като депортира милиони мигранти и въведе нови, по-високи мита за вноса на стоки в САЩ.


Търговия
Републиканецът смята да наложи 10% мито на всички стоки, внасяни в САЩ, което според него ще реши въпроса с търговския дефицит. Анализатори смятат, че това ще вдигне цените за потребителите и ще е фактор за глобална икономическа нестабилност. Тръмп дори се готви да наложи по-високи мита на страните, които облагат американски стоки.

По-конкретно, Тръмп се цели в Китай и премахването на китайски стоки в електрониката, стоманодобива и фармацевтичната индустрия по време на евентуален нов 4-годишен мандат. Намерението му е да забрани на китайски компании да притежават инфраструктура в САЩ в енергетиката и технологичния сектор.


Федерална бюрокрация
Тръмп се готви да съкрати служителите на „дълбоката държава“, които преследвали неотлъчно свои цели. Закон ще разреши десетки хиляди съкращения в администрацията, за да „премахне корумпирани служители, застрашаващи националната сигурност“, като така Тръмп ще се освободи от свои политически опоненти. Мерките вероятно ще бъдат оспорвани в съда.

Среща на Тръмп с представители на работническия синдикат

Тръмп предвижда нов вид тест за всеки федерален служител, разработен от неговата администрация. Близки негови поддръжници също разчитат да получат постове, за да прокарат нови политики.


Тръмп ще ограничи действията на инициаторите на обществени инициативи, които по принцип са защитени от закона. Той ще легитимира независима инстанция, която „да проследява“ американските разузнавателни агенции.


Разследване на опоненти

Тръмп ще използва федералните правоприлагащи агенции, за да разследва свои политически опоненти. Възнамерява да назначи разследващ прокурор за демократа Джо Байдън, макар че все още не ясно на какво основание. Министерството на правосъдието пък ще разследва районни прокурори на нови правни основания заради това, че някои са въвлечени в правоприлагане извън конституционните норми.

Архивна снимка на шествие с плакат „Тръмп 2020“ по време на гласуване на избиратели в Аризона

Енергетика

Тръмп обеща да увеличи производството на изкопаеми горива в САЩ чрез облекчаване на процеса на издаване на разрешителни за сондажи. Той ще насърчи и изграждането на нови тръбопроводи за природен газ.
Тръмп смята да изтегли Съединените щати от Парижкото споразумение за климата, регулиращо намаляването на парникови газове. В замяна на това ще увеличи производството на ядрената енергия.

Тръмп ще отмени правила на Байдън, които позволяват повече продажби и стимулиране на потребление на електрически коли и хибриди за намаляване на вредните газове.

Икономика

Тръмп обеща също да отмени федерални закони срещу нови работни места. Същевременно ще запази намаляването на данъците от 2017 г., което той подписа през първия си мандат. Икономическите му съветници обмислят нови данъчни облекчения за физически лица и корпорации. Тръмп ще настоява Федералният резерв да намали лихвения процент.


Имиграция
Тръмп смята да възобнови политиките от първия си мандат, които засягат нелегални мигранти по границите, като отмени либерални мерки на Байдън за мигрантите с цел да легализира нови ограничения.

Тръмп ще ограничи достъпа до убежище по границата между САЩ и Мексико, като предприеме действия за масово депортиране на мигранти. Очаква се това да предизвика правни действия на демократите в Конгреса.

Тръмп ще работи в посока отмяна на автоматичното получаване на гражданство за деца на мигранти според тълкуване на Конституцията.


Аборти

Тръмп назначи трима консервативни съдии във Върховния съд на САЩ, част от мнозинството, което премахна конституционната защита за право на аборт. Той вероятно ще продължи да назначава федерални съдии, които биха поддържали ограниченията за абортите.


Според него федералната забрана на абортите е ненужна, а въпросът трябва да се реши на щатско ниво. Той оцени забраната за аборт на зародиш след шестата седмица на бременността като твърде строга. Всяко законодателство според него трябва да предвиди изключения при изнасилване, кръвосмешение и да приоритизира здравето на майката.


Външна политика

Тръмп разкритикува подкрепата на САЩ за Украйна в защитата ѝ от руската агресия, като заяви, че може да спре войната за 24 часа, ако бъде избран, но без да стане ясно как ще стане това.
По време на евентуален мандат Америка ще преосмисли „целта и мисията на НАТО“. В предишно свое интервю за „Ройтерс“ Тръмп каза, че Украйна трябва да се откаже от своя територия, за да постигне мирно споразумение. Той дълго се противопоставяше на пакета от 61 млрд. долара помощ, която Конгресът вече одобри, след като Тръмп каза, че все пак независима и силна Украйна е важна и за националната сигурност на САЩ.

Същевременно Тръмп подкрепя Израел в борбата му срещу „Хамас“.

Образование

Тръмп ще се опита да накара колежите и университетите да „защитят американската традиция и западната цивилизация“, като премахне програми за етническо разнообразие. Той ще поиска Министерството на правосъдието да води граждански дела срещу училища, които смята, че по този начин участват в расова дискриминация.


Престъпност

Тръмп би въвел смъртно наказание за трафиканти и наркодилъри. Също така той ще предложи да се разреши мародерите в магазини за търговия на дребно да бъдат убивани на мястото на грабежа.

Бездомни

Тръмп ще забрани „градските лагери на бездомници“ в американските градове и ще поиска бездомниците да преминат лечение, като при отказ ще бъдат арестувани. Ще бъдат предоставени „големи парцели евтина земя“, оборудвани с лекари и психолози.

 

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини