Египет договаря с Русия оборудването за корабите "Мистрал"

От 20 октомври египетска делегация пристига в Москва, за да обсъди възможностите руското оборудване за вертолетоносачите тип "Мистрал" да бъде продадено на африканската страна, съобщи ТАСС, позовавайки се на източник от сферата на военно-техническото сътрудничество.

"Египетска делегация пристига тук, за да объдим възможностите да предоставим отделни блокове на радиоелектронно оборудване за "Мистралите", които Египет закупи от Франция", заяви източникът на агенцията.

Той подчерта, че в "Рособоронекспорт" е имало среща с всички производители на това оборудване и са разисквали по-далечните перспективи за използване на апаратурата.

Договорът за доставка на Египет на двата десантни кораба тип "Мистрал", които бяха построени за Русия, бе подписан на 10 октомври 2015 година. Очаква се, че корабите ще бъдат доставени на новия поръчител през лятото на 2016 година заедно с десантни катери.

Заместник-министърът на отбраната на Руската федерация Юрий Борисов отбеляза, че Египет може да получи руското оборудване на корабите, чийто демонтаж започна през септемри. По-късно от обединената корпорация за изработване на прибори, която е в състава на "Ростех", създала апаратура за вертолетоносачите, официално обявиха готовност да адаптират оборудването на чуждестранния поръчител.

Все още не е  ясно какви вертолети ще избере Египет за новите си кораби. По-рано бе съобщено, че те може да се спрат напалубната версия на Ка-52 "Алигатор", разработен специално за "Мистрал". По данни на информатора на агенцията, Кайро вече е поръчал на Москва 50 вертолета на базов вариант.

Договорът за изграждане на два вертолетоносача тип "Мистрал" за Военноморския флот на Русия за сумата от 1,12 млрд. евро бе подписан през юни 2011 година.

Първият кораб, назован "Владивосток", бе пуснат на вода през октомври 2013 година, а през ноември 2014-та трябваше да бъде предаден на руския военноморски флот. Вторият кораб"Севастопол", първоначално бе планирано да бъде предаден на Русия във втората половина на 2015 година, но както се случи и с първия, решението за доставката бе замразено.

В последния момент от Париж за неопределен срок преустановиха предаването на вертолетоносача, мотиривирайки решението си със ситуацията в Украйна. В началото на август 2015 година страните по договора прекратиха своя контракт и скоро стана ясно, че Франция продава и двата, построени за Русия десантни кораба "Мистрал", на Египет след като и двете страни се съгласиха на условията на сделката.

По данни в медиите, Париж иска за тези кораби 950 млн. евро, което съответства на компенсацията, заплатена на Москва за развалянето на контракта.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини