РФИ: Бившите заложници от яхтата “Понан”, задържани от сомалийски пирати, се завърнаха във Франция

Париж. Бившите заложници, държани в продължение на седмица от сомалийски пирати, на борда на луксозната френска яхта "Понан" в Индийския океан, пристигнаха в Париж от Джибути за Франция на борда на френски самолет "Еърбъс".
Франция призова за създаването на международна военна единица, под егидата на ООН, която да се заеме с елиминирането на пиратите, кръстосващи водите на световния океан, след като на 11 април при операция на френски командоси 30-членният екипаж на яхтата "Понан" беше освободен, а шестима сомалийски пирати - заловени. Яхтата беше отвлечена на връщане от курс до Сейшелските острови. Първоначално бе съобщено, че при операцията по освобождаването на заложниците са загинали петима цивилни, но по-късно Париж опроверга твърденията. Сега на дневен ред идват юридическите последствия за заловените пирати. Пред РФИ адвокатът Патрик Симон, председател на френското дружество по морско право:
«Съществуват широки компетенции в смисъла на член 689 на наказателно-процесуалния кодекс, който постановява, че извършилите престъпление извън територията на Републиката, какъвто е случаят тук, могат да бъдат преследвани от френските съдебни власти, когато има компетенции по смисъла на френското наказателно законодателство. А това законодателство дава компетенции за всички престъпления и нарушения извършени на борда кораб. Освен това Франция е ратифицирала и конвенцията от Рим от 1988 година по отношение на пиратството и на актове срещу морската сигурност. А тази конвенция позволява юридически компетенции във Франция. »

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини