13 °C

Контрабандата на цигари нараства, легалният пазар спада

Легалният пазар на цигари спада с около 6% от август, а контрабандата започва да се увеличава. Това показват данните за продажбите на тютюневи изделия с бандерол и приходите от акцизи от цигари.

Обръщане на тренда

През второто тримесечие България регистрира най-ниските нива на контрабанден пазар от 10 години – 8.1%, но в края на годината тенденцията е продуктите без бандерол да увеличават дела си. Според досегашните темпове на събиране на акцизи Агенция "Митници" ще осигури повече приходи от цигари в сравнение с миналата година, когато надхвърлиха 2.080 млрд. лв. Това, от една страна, се дължи на увеличения от началото на 2016 г. акциз. Проблемът е, че приходите от акцизи чувствително намаляват от август до края на годината (виж графиката) в сравнение със същия период на 2015 г. и при увеличен акциз. В същото време продажбите на легални цигари намаляват, а заловените от митниците количества нелегални цигари и тютюн за пушене са се увеличи двойно.

"Този феномен - да има толкова нисък процент незаконен сегмент, не може да продължи дълго по няколко причини. Съседните страни, които очевидно имат по-ниски цени – Сърбия и Македония. Очевидно влизащите незаконно граждани, с чийто трафик се занимаваше организираната престъпност, са много по-малко и контрабандните канали отново се преориентират към цигарите. Освен това акцизът отново ще се увеличава от началото на 2017 г. Политическата криза се случваше постепенно, никой не очакваше предсрочни избори, ще бъде интересен периодът на управление на служебното правителството, тъй като намаляването на приходите обикновено е голям риск при управление на левицата", коментира Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

Само 4% ръст на легалния пазар

От началото на 2015 г. до месец май митниците и МВР организираха дежурства в цигарените фабрики и акцизните складове за цигари. В резултат легалната консумация се увеличи с 19%. Това би трябвало да означава или че пушачите рязко са се увеличили с една пета за една година, или че институциите са прекъснали веригата на производство и продажба на контрабандни цигари. След операцията служителите на митниците и полицията бяха оттеглени, но приходите от акцизи от цигари се увеличиха с 300 млн. лв., а ръстът на пазара остана двуцифрен. Въпреки че повече подобни акции не бяха организирани, пазарът през миналата година запази двуцифрения си ръст. През тази година продажбите продължиха да растат, но само с 4%, вероятно и заради увеличения акциз.

По-малко приходи

В същото време само до ноември митниците са задължали 42.7 млн. къса нелегални цигари при 27.6 млн. за цялата 2015 г., което бележи близо двойно увеличение на количествата без бандерол, фалшиви или контрабандни продукти в сравнение с миналата година. Подобна е статистиката и при тютюна за пушене – докато през миналата година са заловени 28.8 тона, до ноември са били хванати 51.4 тона нелегален тютюн.

В същото време статистика за приходите от акцизи показва, че на фона на увеличен акциз митниците са освободили за потребление в България по-малки количества легални продукти и съответно събират по-малко акциз от юли до момента в сравнение с предишната година. Като цяло приходите досега са с 8% нагоре и според сайта на финансовото министерство до края на октомври са събрани 1.899 млрд. лв., но тенденцията за спад на легалните продажби е очевидна.

Според експерти от цигарения сектор митниците полагат големи усилия да се справят със сивия пазар, но обстановката около президентските избори и смяната на правителствата допълнително затруднява ситуацията.

Източник: capital

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини