Цигарите ще поскъпват плавно

На днешното заседание на бюджетна комисия депутатите одобриха на второ четене предложението на служебното правителство за въвеждане на плавен акцизен календар за тютюневите изделия за период от четири години - от 1 март 2023 г. Очакванията са измененията да бъдат подкрепени и гласувани и на предстоящото второ четене и в зала в парламента.

Промените са част от Закона за акцизите и данъчните складове, залегнали в Законопроект за изменение и допълнение на данъчно-осигурителния процесуален кодекс. С това предложение служебният кабинет залага балансирано и плавно увеличение на минималното акцизно облагане на цигарите и останалите свързани категории тютюневи изделия, както и на електронните цигари с никотин.

Според експерти, по този начин ще се избегне рискът от шоково поскъпване на цигарите и другите категории продукти, предвид предстоящото изменение на европейската акцизна директива. Намеренията на кабинета са подкрепени и от голяма част от тютюневата индустрия, която приема акцизния календар като предвидимост, съобразен с практиките на ЕС, с който се избягва предоставяне на предимство на определени фирми на пазара, при които е нормално да има различни бизнес интереси и търговски решения.

В допълнение, с предложението ще се генерират много повече приходи в бюджета, за сметка на намеренията през лятото. Тези приходи биха могли да се използват по редица обществено значими теми. От индустрията коментират още, че със сегашното предложение на служебния кабинет са предвидени и нормални срокове на влизане в сила на промените, каквито липсваха преди.

Залага се ръст с около 5%, на стъпки, което е значително под растящите нива на инфлацията у нас. Това би означавало увеличение с около 20-30 ст. за цигарите, но със запазване на преимуществото на т.нар. бездимни изделия и електронните цигари, които ще продължат да бъдат с преференциално, значително по-ниско, облагане спрямо цигарите.

Дори и в края на периода на планирания календар страната ни отново ще бъде с най-ниските нива на облагане на акциз в ЕС и под средните ставки в общността. Последната промяна на акциза на тютюневите изделия у нас беше едва през 2018 г., поради което според бранша сегашното предложение е повече от логично и не би следвало да бъде повлияно от популистки намерения и бизнес интереси на отделни фирми, които да ощетят държавните приходи.

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини