Пилотска грешка свалила турския самолет край Бишкек

Изображение 1 от 3

    Катастрофата на турски товарен самолет, който падна тази сутрин в село, близо до киргизката столица Бишкек, е била предизвикана от пилотска грешка.

    Такива са първите официални заключения, оповестени от властите в Киргизстан, цитирани от АФП и БТА.

    При инцидента загинаха най-малко 37 души.

    Първите заключения на специалистите са за пилотска грешка, заяви първият вицепремиер на Киргизстан Мухаметкали Абулгазиев на пресконференция, излъчена по държавната телевизия.

    Намерена е едната черна кутия на разбилия се на 1,5 - 2 километра от пистата на летище "Манас" турски товарен "Боинг-747-400". Тава съобщи малко по-късно прессеклетарят на киргизкия премиер Чингиз Есенгулов, цитиран от "Интерфакс".

    Търсенето на второто устройство продължава. По предварителни данни версията за терористичен акт се изключва, допълва руската агенция.

    Цялостното разследване ще бъде извършено от киргизката Агенция за граждански авиация, Междудържавния авиационен комитет на ОНД и авиационните власти на Турция, пояснява "Интерфакс".

    Около обяд по българско време още не е обявен коментар от турска страна.

    15-ина къщи са разрушени при опита за кацане на машината. 32 е общият брой на порредените и разрушените едноетажни сгради според ТАСС.

    Избухнали са и пожари. По-рано днес бе съобщено, че повечето жертви са местни жители.

    Гъста мъгла е имало в района по време на злополуката според първите съобщения. Обаче представител на киргизките летищни власти твърди, че когато "Боингът" се е снижавал, видимостта около "Манас" е била нормална и поради това е дадено разрешение за кацане.

    Видеа по темата

    Коментари в сайта

    Последни новини