4 °C

Вулканът Агунг може да понижи температурата на Земята

Голямо изригване на вулкана Агунг на остров Бали може да доведе до няколкогодишно понижение на глобалната температура на планетата. 

Сайтът carbonbrief.org публикува анализ, според който, едно изригване на вулкана Агунг, който в последните дни бълва облаци пепел и газове, може да повлияе на климата на Земята за няколко години.

Учените посочват, че докато човешката дейност е причина за дълготрайната тенденция на повишение на средните температури на планетата ни от около 200 години насам, през последните столетия естествените фактори, сред които се открояват  вулканичните изригвания, са довеждали до краткотрайни флуктуации в този дълготраен тренд.

Основните агенти, влияещи на топлинния и радиационен баланс, които добавя в атмосферата едно такова вулканично изригване, са серният диоксид и праховите частици (вулканична пепел).

Те действат в посока, противоположна на тази на основния парников агент, а именно въглеродния диоксид. Попадайки в стратосферата, те имат подчертан охлаждащ ефект, като отразяват обратно в Космоса част от слънчевата радиация, пречейки й да стигне до земната повърхност и да я нагрява.

За да може да има такъв ефект, изригването трябва да бъде достатъчно мощно, за да успеят облаците газ  и  пепел да достигнат стратосферата, която в екваториалните области е с долна граница около 18 000 метра (18 километра).

По-слабите изригвания, при които продуктите на вулкана остават в тропосферата, почти не влияят на глобалните температури, защото серните окиси и праховите частици бързо падат на повърхността.

Сред стотиците слаби изригвания всяка година, такива, достатъчно мощни, за да предизвикат охлаждащ ефект, са доста редки, но все пак съществуват.

В недалечното минало, след 1960 година, вулканите, които са повлияли доказано на глобалните температури, са три:
Същият този Агунг през 1963, понижил за 2-3 години глобалната температура с две десети, после Ел Чичон през 1982 и последният засега, Маунт Пинатубо, изригнал през 1991 година.

Няма да споменаваме по-големите вулканични изригвания, като това на Тамбора през 1815, довела до по-сериозни последствия, сред които и небезизвестната "година без лято" през 1815 г.

Трябва да се има предвид, че вулканичните "паузи" в неумолимия тренд на глобално затопляне са кратки - от 1 до 2-3 години, след което затоплянето неминуемо продължава.
  
Дори при такова изригване на Агунг, със сила, както в средата на миналия век, евентуална сярна "инжекция" в стратосферата би понижила температурите до нивата на тези от 2014 година, т.е. преди трите поредни рекордно горещи години в историята на измерванията. Важно значение има и фазата на осцилацията Ел Ниньо - дали изригването ще се случи по  време на топла фаза  или студена такава (Ниня). В първия случай последиците биха били незначителни, а във втория - по-забележими. В момента тихоокеанският феномен се намира в слаба отрицателна фаза.

Понастоящем Агунг показва недвусмислени признаци за предстоящо голямо изригване, но  не е факт, че то е неизбежно. Остава да почакаме и наблюдаваме дали ще има такова и  с каква сила би било то.

Източник: dir.bgКоментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Asenovgrad.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 12.12.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини