Учени са създали обект, който левитира свободно във въздуха

Нов материал, разработен от учени от Института за наука и технологии в Окинава (OIST) е обещаващ за създаването на технологии, които позволяват на обектите да левитират без използването на гравитация.

Професор Джейсън Тъмли и неговият екип са разработили платформа, която може да се носи във вакуум с помощта на графит и магнити, без да се нуждае от външни източници на енергия.

Въз основа на принципа на диамагнетизма, когато материалите взаимодействат с магнитно поле, те създават противоположно магнитно поле, което им позволява да левитират. Това откритие има огромно значение за разработването на свръхчувствителни сензори, които биха могли да намерят приложение в научните изследвания и в ежедневието. Изследователите са преодолели проблема със загубата на енергия, който досега възпрепятстваше използването на магнитната левитация при разработването на сензори, като са създали материал, който може да левитира и да осцилира, без да губи енергия.

Експериментите показват, че чрез активно управление на системата може значително да се намали нейната кинетична енергия, което открива нови възможности за разработване на свръхчувствителни сензори. Такива сензори биха могли да се използват за измерване на сила, ускорение и гравитация с висока точност. Професор Тъмли заяви, че ако се постигне достатъчно охлаждане, тяхната левитираща платформа би могла да надмине дори най-чувствителните атомни гравиметри, които използват поведението на атомите за измерване на гравитацията.

Това изследване не само издига възможностите на материалознанието и сензорните технологии на ново ниво, но и открива вълнуващи перспективи за създаване на устройства, които работят на принципи, смятани досега за непостижими.

Източник: kaldata.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини