18 °C

Откриха ръкопис с еретични тайни откровения на Иисус на 1500 години

Християнски текст на 1500 години е открит от изследователи от Тексаския университет. Ръкописът е фрагмент от новозаветен апокриф, известен като "Първи Апокалипсис на Яков", който се отнася към раннохристиянската литература и се отрича от църквата като еретичен. 

Ръкописът е намерен в архива на "Обществото за изследване на Египет" към Оксфордския университет. Той е част от Библиотеката Наг Хамади, открита през 1945 год. близо до египетското селище Наг Хамади. Древните ръкописи от нея са наричани още Гностически евангелия. Гностическото християнство приема митологията и философията на елинизма и се смятало за еретично учение от ортодоксалните християни.

Откритият манускрипт е един от малкото, написани на гръцки. Повечето от текстовете от Наг Хамади са преводи на коптски, който бил разпростране в Елинистичен Египет.

Текстът съдържа тайните откровения на Христос към един от седемдесетте апостоли - Яков, който според някои е роден брат на Иисус. В тях Месията разказва за Небесното царство, предсказва бъдещето и описва смъртта на самия Яков. Ръкописът е допълнен с разказ за живота и служенето на самия Иисус.

Голяма част от текста е написана с акуратен четлив почерк като са използвани точки за разделяне на сричките, което е необичайно за древните ръкописи. Затова изследователите смятат, че вероятно манускриптът е използван с образователна цел и е бил образец, по който са се учели да четат и пишат. 


2 Коментара

Хороскоп за 21.09.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини