Сделката за ЧЕЗ струва поста на министър Петкова

Скандалът в енергетиката и оставката на министър Теменужка Петкова са водеща тема за съботните вестници.

"Министърът на енергетиката Теменужка Петкова подаде оставка, след като бе съобщено, че малка фирма от Пазарджик купува българския клон на ЧЕЗ срещу 320 млн. евро, тъй като Петкова познава собственичката Гинка Върбакова от 20 г. "Понеже не искам по никакъв повод да се коментират отношения, да има поводи за съмнения по отношение на сделката, да се намесва името на премиера, достойната постъпка е човек да си подаде оставката", каза Петкова в парламента. Изключително странната сделка за българските поделения на ЧЕЗ доведе до оставката на енергийния министър Теменужка Петкова и до пореден политически скандал. Ден след като бе обявено, че за купувач на милионния български бизнес на ЧЕЗ е избрана напълно неизвестната малка фирма "Инерком", Петкова заяви, че подава оставка, защото се оказа, че е близка приятелка със собственичката на купувача Гинка Върбакова. Премиерът Бойко Борисов побърза да обяви от Брюксел, че ще я приеме. По закон, преди да стане факт, сделката трябва да бъде одобрена от Комисията за финансов надзор, Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за енергийно и водно регулиране. От трите институции вчера нямаше коментар, тъй като те тепърва ще се запознават с подробностите. Сделката вероятно ще бъде проверена и от ДАНС и прокуратурата, тъй като евентуална рискова продажба би поставила в опасност потребителите на ток в цяла Западна България, включително столицата София... В четвъртък Надзорният съвет на чешката компания ЧЕЗ се е съгласил да продаде активите си в България на "Инерком". Цената на сделката не се съобщава, но става въпрос за над 300 млн. евро. "Инерком България" ЕАД е регистрирана през септември 2017 г. в София с капитал 50 хил. лв. Собственик е учреденото няколко месеца по-рано дружество "Инерком Инвестмънтс" ЕАД, притежание на 43-годишната Гинка Върбакова..." - в. "Сега"."Премиерът Бойко Борисов обяви от Брюксел, че оставката на енергийния министър Теменужка Петкова ще бъде приета, за да не се влияе върху репутацията на правителството. "Заедно с коалиционните партньори ще решим кой да я замести", каза още Борисов пред журналисти. Той обясни, че е посъветвал Петкова да подаде оставка след като е разговарял сутринта по телефона с нея. "За съжаление, когато говорих с нея, тя каза, че ги познава тези хора, и аз не бих оставил ни най-малко съмнение в който и да е българин, че стоим зад една абсолютно частна сделка. По никакъв начин ние не сме влияли на тази сделка, защото няма и как", каза още Борисов. Премиерът допълни, че според него Теменужка Петкова е честен човек, "но няма как да си махнеш 20-годишно приятелство". Почтеното, правилното и това я посъветвах, да отиде в парламента и да подаде оставка, съобщи той.

Гордеем се, че сме сред малкото български компании, които инвестират в толкова мащабен проект в енергетиката", обявява купувачът в съобщение до медиите. В него се допълва, че намерението му е за отговорно отношение към милионите клиенти на ЧЕЗ, служителите и партньорите. "Ангажирани сме да работим прозрачно, изцяло в интерес на българските потребители, при спазване на законодателството и регулаторните изисквания. Това е голяма стъпка в развитието на нашата компания и ние се отнасяме много професионално и отговорно към нея", казва Гинка Върбакова, собственик на дружествата от групата на "Инерком", цитирана в съобщението..." - в. "Дневник".

В. "Труд" публикува изявление на омбудсмана Мая Манолова: "Като омбудсман и защитник на правата на българските граждани, обръщам специално внимание на действията на енергийните дружества в България, на които държавата е възложила извършването на услуги от обществен интерес. В този контекст следя и информацията за продажбата на ЧЕЗ. Безспорно в случая става въпрос за търговски отношения, но доставката на електроенергия засяга не само националната сигурност, но и пряко правата на българските потребители. Ще напомня, че за миналата година жалбите до омбудсмана от потребители на услуги съставляваха около 25% от всички оплаквания на гражданите, една четвърт, от които срещу енергоразпределителни дружества. Обявена е гореща телефонна линия - 02 8106948 и 0894777872 в институцията на омбудсмана, на която гражданите могат да се обаждат за нарушени права и проблеми с електроснабдяването. 

Вестниците продължават да следят и ситуацията около здравната каса.

"Жени Начева: Данните за просрочени задължения на НЗОК към чужди фондове, не са верни

Данните за просрочените задължения на НЗОК към чужди здравни фондове, предоставени на медиите, не са верни, каза пред журналисти председателят на Надзорния съвет на НЗОК и заместник-министър на здравеопазването Жени Начева. Тя подчерта, че Надзорният съвет не е упълномощавал пресслужбата да изнася такава информация. Начева увери, че няма риск да не се подпише Националния рамков договор за тази година." - в. "24 часа".

"Управителят на НЗОК проф. Камен Плочев е приет в болница. По непотвърдена информация е настанен в лечебното заведение, в което работеше преди да оглави Касата - Военномедицинска академия. Преди седмица здравният министър Кирил Ананиев поиска оставката на проф. Плочев заради писмо, изпратено от управителя на НЗОК до парламента без предварително съгласуване с Надзорния съвет на Касата и с министъра. Вчера финансовият министър Владислав Горанов поиска обяснение за разминаването между изнесените от проф. Плочев данни за дълговете на Здравната каса и представените в отчета на НЗОК числа. Днес финансовият министър Горанов отбеляза, че според него няма нужда от актуализация на бюджета на Касата. Проф. Плочев пък заяви, че му е оказван натиск да подаде оставка и това е влошило здравословното му състояние." - в. "Стандарт".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Еж
    ЕЖКО- БЕЖКО
    2 -2
    13:14, 24 фев 2018
    Бойко не знаел за сделката тоест Петкова действувала по самоинициатива Едва ли тази мухла е действувала на своя глава Пак ни мислят за хептен глупаци и бойко е знаел и Цвъцко и делянчо маменото детенце но са решили Петкова да играе ролята на бушон Вероятно ще и е предложен друг пост в държавата като благодарност за сделката и оставката както бе наградена майката на народа леля цеца цачева стари и евтини номера
Последни новини