Има риск руската държава да вземе комплекса „Камчия“. Пресата

Празникът Рождество Христово и свързаните с него обичаи са водеща тема за вестниците в сряда.

"Българският патриарх Неофит оглави тържествено богослужение за Бъдни вечер в катедралния храм "Св. Ал. Невски"... Ето какво каза Негово Светейшество при влизането му в храма: Христос се ражда - славете Го! Христос слиза от небесата - срещнете Го! Христос е на земята - възнесете се! Възлюбени в Господа чеда на светата ни Църква, С неизказана радост и синовно преклонение пред дивния Божи промисъл, в святата нощ на Рождеството отново посрещаме Божия Син, Който се ражда за нас от пречистата утроба на Пресветата Дева. Ражда се и влиза в нашия свят, приел човешката природа, за да я възстанови и да я върне обратно в нейната първоначална чистота, да обнови нашето изгубено богосиновство и "да възкреси падналия образ" (тропар на Предпразненството на Рождество Христово). Да освети човечеството, света и цялото творение с божественото Си присъствие и да засвидетелства по най-категоричен начин Божията жертвена любов към нас. Любов, достигаща дотам, че Бог "отдаде Своя Единороден Син, та всякой, който вярва в Него, да не погине, а да има живот вечен" (Йоан. 3:16). Посрещайки днес Богомладенеца, Който идва, за да ни помири с небесата, ние също ликуваме, заедно с небесното войнство, и казваме: "Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение!" (Лука. 2:14). Със светлата радост и с удивлението на витлеемските пастири ние също притихваме пред нечуваната вест за Неговото раждане (Лука. 2:8-20) и подражавайки на мъдреците от Изтока, ние също Му се покланяме (Мат. 2:1-12), защото днес се изпълнява древното пророчество за спасението на човешкия род. Славим Го и изповядваме светото Му име, защото с Неговото Рождество за изстрадалия и потънал в грехове свят на нашите праотци започва нова епоха - епоха на светлината и на надеждата, епоха на Божието присъствие сред човеците, в която ние вече не сме сами, защото "с нас е Бог" (Ис. 8:10). Нека в нощта на Рождеството всички ние, които сме Христови, сторим място на раждащия се заради нас и за нашето спасение божествен Младенец, като отворим за Него нашите домове и нашите сърца. Нека не само със слово, но и с дела на милосърдие да покажем принадлежността си към Неговата света Църква, като според силите и възможностите си се погрижим сред нас да няма вече страдащи и нуждаещи се, гладни и жадни, не само за храна или питие, а и за топла дума, за най-елементарно човешко внимание. Към това ни призовава не само в тази свята нощ, но и във всички дни от живота ни, християнската ни съвест, това очаква от нас раждащият се днес Господ и Спасител наш Иисус Христос. Отечески приветстваме и поздравяваме с Христовото Рождество всички верни чеда на светата ни Православна църква, в Родината и далеч от нея, като на всички всесърдечно благопожелаваме душевно и телесно здраве, апостолски дух и богоблагословени успехи във всяко богоугодно и доброполезно начинание!..." - в. "Труд".

"На Рождество Христово имен ден празнуват повече от 137 хиляди българи. На един от най-светлите християнски празници още един повод за радост имат хората, носещите имената Христо, Христина, Божидар, Божидара, Божин, Кристиян, Младен, Радомир, Радостин. 137 262 са именниците на Рождество Христово по официални сведения за отиващата си година. От тях 90 643 са мъжете, а 46 619 са жените. Според данните на националната статистика у нас 57 809 мъже носят името Христо. Христов и Христова пък са едни от най-разпространените фамилии, като повече от 100 хиляди мъже и жени я притежават." - в. "Стандарт".

"По традиция в Благоевград Дядо Коледа, Снежанка и свитата им от джуджета днес направиха обиколка с мотори, събират средства за лечение на нуждаещ се от лечение: " В днешния дъждовен ден с поредната си Коледна обиколка на Благоевград доставихме радост на всички в града, най-вече на децата. На площада им раздадохме шоколади. Тазгодишната инициатива направихме най-вече, за да помогнем финансово нуждаещия се от средства за лечение Жоро, който е дете на наш колега моторист", каза организаторът Николай Янчев. Инициативата на мотоклуб "Кралете на пътя" се организира за десета поредна година. След като се събраха на бензиностанцията при университета, мотористите събраха пари, след което се отправиха на традиционната си обиколка из града." - в. "Монитор".

Рискът комплексът "Камчия" да стане собственост на руската държава също е сред актуалните теми.

"Съветът за национална сигурност в Москва ще обсъди в присъствието на президента Владимир Путин преминаването на почивния комплекс "Камчия" на 25 км южно от Варна в собственост на руската държава. Причината е, че ситуацията около този обект "деградира" и има дори проблеми със собствеността му. Това заяви външният министър Сергей Лавров по време на изслушвания в горната камара на руския парламент. Сенатори зададоха следния въпрос: "Не е ли време правителството за постави точка в този спор и да създаде на базата на "Камчия" руски хуманитарен център като основна чуждестранна културно-хуманитарна площадка за прокарване на нашите интереси в Европа?" "Съгласен към, че това е уникален проект. Ако говорим за "мека сила", това е неин идеален образец в най-позитивен смисъл", отвърна министърът. Договорът за изграждането на Санаторно-оздравителен комплекс "Камчия" бе подписан от бившия министър на социалната политика Емилия Масларова през септември 2008 г. и одобрен от правителството на Сергей Станишев... За да улесни реализирането на руските инвестиции, тогава Министерският съвет отпусна 7.7 млн. лв. за изграждането на 10.5 км магистрален водопровод. Откриването стана на 9 септември 2010 г. с участието на вече бившият кмет на Москва Юрий Лужков и тогавашния министър председател Бойко Борисов. Но още през февруари 2016 г. Департаментът по конкурентна политика на Москва обяви търг за продажба на целия комплекс при първоначална цена от тогавашния еквивалент на около 66.5 млн. евро. В частта за въпроси и отговори в т.нар. Час на правителството на 20 декември Лавров обясни пред Съвета на федерацията какво е положението около комплекса край Варна, "радвал се на колосална популярност сред младежта, спортистите и всички, които искат да развиват контактите между хората, гражданите на Русия, България и други страни". Министърът обясни, че напоследък се били натрупали много негативни тенденции около "Камчия". "Редица здания са затворени, други са дадени под наем. Не е съвсем ясна собствеността, има дългове по кредити, натрупани са доста тревожни фактори"... От въпроса, зададен на правителството, се разбира, че схемата за одържавяване на "Камчия" е още от 2015 г., а сенаторите се притесняват, че е "повече от реална опасността комплексът да бъде изгубен". Това е първокласна материално-техническа база, която не отстъпва на детския лагер "Артек", която може да се използва като площадка за работа със съотечествениците ни в Европейския съюз, се казва още в питането към правителството." - в. "Дневник".

"След визитата на премиера Дмитрий Медведев в България през март руското МВнР изготвило мерки. Сред тях е предложението на кметството на Москва да прехвърли на правителството собствеността върху базата на българския курорт... Според Сергей Лавров напоследък се били натрупали много негативни тенденции около "Камчия". "Редица здания са затворени, други са дадени под наем. Не е съвсем ясна собствеността, има дългове по кредити, натрупани са доста тревожни фактори"... Договорът за Санаторно-оздравителен комплекс "Камчия" бе подписан от бившия министър на социалната политика Емилия Масларова през септември 2008 г. и одобрен от правителството на Сергей Станишев. Комплексът "Камчия" е еднолично акционерно дружество, чийто собственик е управата на Москва." - в. "Сега".

Водната криза в Перник остава сред темите с продължение.

"Министър-председателят Бойко Борисов се е срещнал в Министерския съвет с представители на кризисния щаб на Перник, сформиран във връзка с бедственото положение в общината, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. На срещата са присъствали вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на икономиката Емил Караниколов, кметът на града Станислав Владимиров и областният управител Емил Костадинов. В хода на разговора премиерът Борисов е бил информиран за предприетите мерки във връзка с водната криза в района. Още днес започва обследването на загуби по мрежата по Клон 2, където по моментни изследвания се губят по около 90 литра в секунда. За целта ще се направят изкопи през около 150-200 м в участъка, за да се разбере дали става въпрос за авария или за нерегламентирано отклонение. На 27 декември на р. Владая ще се постави табела, че изграденото съоръжение за отклоняване на водата към язовир "Студена" е временно, до преминаване на бедствието. Премиерът Борисов е бил информиран и за предстоящия монтаж на разходомери на събирателна тръба след "Врелото", на р. Кладница, на р. Матица, в участъка между Чуйпетлово и Боснек, на шахтата след ВЕЦ." - в. "24 часа".

"С багери и тежка техника полиция и прокурори са влезли около 17 часа в пернишкия завод "Стомана", съобщи Нова телевизия. На място са и министърът на вътрешните работи Младен Маринов и министърът на икономиката Емил Караниколов. Според местни магистрати специализираната операция е по сигнал за кражби и източване на вода от водопровода, който минава през завода. Екипите на полицията трябва да осигурят достъп до тръба, част от която минава през територията на завод "Стомана", и да се провери дали има опити за отклоняване и незаконно източване на вода. На място е пристигнал и кметът на Перник Станислав Владимиров..." - в. "Стандарт".

"Полиция и прокурори, заедно с багери и тежка техника са влезли в пернишкия завод "Стомана", съобщи Нова телевизия. На мястото са и министрите на вътрешните работи Младен Маринов и на икономиката Емил Караниколов. Би Ти Ви съобщи, че акцията е по сигнал за кражби и източване на вода от водопровода, който минава през предприятието. Малко по-късно обаче пресцентърът на МВР информира, че двамата министри са били на мястото в рамките на действията на кризисния щаб, сформиран заради бедственото положение в Перник. По-рано днес на среща при премиера Бойко Борисов се разбра, че започва обследване на загуби по мрежата по Клон 2, където по моментни данни се губят по около 90 л/сек. За целта ще се правят изкопи през около 150-200 м. в участъка, за да се разбере дали има авария или става въпрос за нерегламентирано отклонение. "След проведената по-рано днес среща с премиера Бойко Борисов и набелязаните мерки за действие предвид кризисната ситуация в Перник, министрите Младен Маринов и Емил Караниколов бяха на място на стартиралите ремонтно-монтажни дейности и обследването на трасето на Клон 2 от водопреносната мрежа на гр. Перник. Двамата провериха създадената организация за обследване на трасето, част от което преминава през територията на "Стомана", се казва в съобщението на МВР. След въвеждането на режима на водата в Перник се появиха спекулации дали местното предприятие за стомана е отклонявало количества. До въвеждането на режим в "Стомана" Перник е ползвана вода за промишлени нужди от яз. "Студена" и от река Струма. В края на ноември екоминистерството разпореди спиране на използването за промишлени нужди на вода от важните за питейното снабдяване язовири с обем под 50%. Тогава след проверка на място ведомството съобщи, че савакът, през който се подава вода за двете промишлени предприятия в града - "Стомана индъстри" и "Топлофикация-Перник", е затворен и запечатан и в момента на проверката не се е подавала вода за промишлени нужди. Междувременно в анализ на "Софийска вода" за състоянието на съоръженията за водоснабдяване в града бе посочено, че чрез Клон 2 към индустриалната зона на Перник се подават водни обеми, представляващи 40% от цялото количество за града. От "Стомана Индъстри" заявиха, че това не е вярно и обмислят завеждане на дело срещу "Софийска вода". От предприятието показаха пред Би Ти Ви въпросната тръба от Клон 2 и обясниха, че тя само минава през индустриалната зона, но захранва пернишките квартали "Изток" и "Мошино". Председателят на общинския съвет на Перник Димитър Колев вчера също потвърди, че водопроводът захранва двата квартала, а не предприятието." - в. "Дневник".

Вестниците съобщават също, че пет български манастира и три църкви ще бъдат реставрирани със средства от ЕС.

"Пет от най-старите ни манастири, обявени за паметници на културата - Бачковският, Троянският, Кремиковският, Килифаревският и Плаковският, както и три църкви, се очаква да бъдат реставрирани с европейски средства. Така тези религиозни средища ще станат още по-привлекателни за поклонници и туристи, съобщиха от МРРБ. Ремонт на сгради, облагородяване на района и туристически център се предвижда да бъдат направени във втория по големина български манастир - "Успение Богородично" край Бачково. Той кандидатства за европейско финансиране с проект "Бачковски - Православна Света Обител и духовна поклонническа дестинация" на стойност малко над 1,2 млн. лв. от Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г. Така ще бъдат създадени нови възможности за поклоннически туризъм в един от най-обичаните и посещавани български манастири. В процес на разглеждане е проектът на още един забележителен паметник на културата от национално значение - Троянския манастир "Успение Богородично". Там е необходимо да бъдат извършени реставрационно-консервационни и ремонтни работи на западното крило на манастирския комплекс и основната църква в него. Възможностите за развитие на мястото са големи, затова към проекта ще бъде добавена и концепция за туристически продукт. Троянският манастир "Успение Богородично" е не само най-големият старопланински манастир, но и трето по големина духовно средище в България. Основан е в началото на 17 в. от няколко атонски монаха отшелници, които донасят със себе си чудотворната икона на Богородица Троеручица." - в. "Монитор".

"... Действащият девически манастир "Рождество Богородично" край Килифарево също има нужда от средства за ремонт и реставрация. Идеята е там да бъдат изградени нова магерница, конферентна зала, паркинг, туристическа пътека до стария манастир и мост на река Белица. В културната история на България Килифаревският манастир "Рождество Богородично" заема важно място. Основан е между 1348 и 1350 г. от Теодосий Търновски с подкрепата на Цар Иван-Александър и се превръща в средище на оживена книжовна и просветителска дейност. Днес манастирът е обявен за културен паметник и се счита за един от шедьоврите на Българското Възраждане. Плаковският манастир "Св. пророк Илия" край Велико Търново има нужда от средствата за основен ремонт и реконструкция на манастирските сгради и централния храм. Проектът предвижда основни реставрационно-консервационни дейности и изграждане на туристически атракции. Заданието в момента се съгласува с Министерството на културата, тъй като манастирът е национален паметник. Там през 1835 г. е организирана Велчовата завера, като един от водачите е бил бившият игумен на манастира отец Сергий. Плаковският манастир е основан по време на Втората българска държава, но не след дълго е бил разрушен. Около 1450 г. е бил възстановен отново, но по-късно многократно е бил разграбван и опожаряван, като последният пожар е бил в средата на миналия век - през 1949 г. Манастирът успява да опази икони, рисувани от Захарий Зограф. Неговата 26-метрова камбанария с декоративна зидария е дело на Колю Фичето. В края на ноември беше подписан договор за ремонт на Кремиковския манастир по проекта на Столичната община. В светата обител ще бъдат инвестирани малко над 9.5 млн. лв. Предвижда се да бъде извършена реставрация на стенописи, ремонт на покрива и дренажа на средновековната църква "Свети Георги" в манастира и да бъдат запазени и представени археологическите разкопки в района. Ще бъде изградено северно манастирско крило с информационен център, музейна експозиция, магерница, параклис и камбанария. Кремиковският манастир е един от най-старите по нашите земи. Датира от времето на Второто българско царство и е обявен за национален паметник на културата. В края на ноември беше одобрено и финансиране за консервация и реставрация на фасадата на катедрален храм "Св. св. Кирил и Методий" в Бургас. Още две православни църкви кандидатстват с проекти за обновяване - "Св. Димитър" и "Св. Панталеймон" в област Видин. Към църквата "Св. Димитър" е планирано и изграждането на музей. По управляваната от Министерството на регионалното развитие и благоустройството оперативна програма "Региони в растеж" 2014 - 2020 г. бе разработен механизъм с безвъзмездни средства и нисколихвено кредитиране, по който храмовете - паметници на културата от национално и световно значение, могат да кандидатстват за финансиране. Освен средствата по оперативната програма още над 4.4 млн. лв. по управляваните от МРРБ програми за трансгранично сътрудничество ще бъдат инвестирани за ремонт и благоустрояване на православни храмове." - в. "Дневник".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини